Antena Meniu Search
x

Video Mesele la restaurant, din ce în ce mai costisitoare. Ospătarii se plâng că oamenii le scad din bacşiş

Vremurile în care ieşeam săptămânal la masă, în oraş, sunt pe cale să apună. Valul de scumpiri a lovit şi restaurantele. Meniurile de prânz depăşesc 25 de lei, iar nota de plată a crescut cu peste 20%, faţă de anul trecut. Sunt măsuri obligatorii ca să rămână pe piaţă, spun patronii, care se plâng că încă nu şi-au revenit după restricţiile din pandemie. 

de Ioana Matei

la 08.04.2022, 21:18

Vezi și

Scumpire. Este cuvântul de ordine al acestor zile, inclusiv în industria ospitalităţii. 

"Undeva la 10-20% plătim în plus, în zilele curente. Papanaşii. Înainte erau 16 lei, acum sunt 18", spun clienţii.

Ioana Matei - reporter Observator: Faţă de anul trecut, ieşirile la restaurant s-au scumpit, în medie, cu 20%. Concret, dacă primăvara trecută plăteam pentru meniul de prânz 22 - 26 de lei, adică ciorbă, fel principal, salată şi garnitură, astăzi, aceleaşi preparate costă cu 5 lei mai mult. 

Nota de plată este şi mai mare, dacă mergem pe varianta a la carte. Doar ciorba costă în jur de 19 lei şi cu greu mai găsim un fel principal pe bază de carne sub 30 de lei. Desertul depăşeşte 15 lei, aşa că nota de plată depăşeşte 150 de lei, pentru două persoane.

Pe acelaşi subiect

Efect de domino al scumpirilor la alimente

Raportat la salariul mediu, doar o ieşire pe săptămână ar însemna 10 la sută din venituri. 

Este un efect de domino al scumpirilor din piaţă. Proprietarii de restaurante spun că facturile cresc de la o săptămână la alta, aşa că nu mai pot ţine preţurile sub control. 

Dragoş Petrescu - proprietar lanţ restaurante: Cartofii, cu 70%. Adică de la 1,2 lei la 2 lei. Carnea de mici s-a scumpit cu 31%, carne de pui s-a scumpit cu 30%. Salariile în industria ospitalităţii au crescut cu aproximativ 32%, în ultimii doi ani. De ce? Pentru că au rămas oameni mai puţini. 

Ionuţ Melintescu - director restaurant: Dacă acum trei luni am dat 16.000 la energie, acum două luni am dat 44.000. Din păcate, ieşitul la restaurant, ceea ce ne plăcea tuturor, o să devină un lux. 

Clienţii îşi "recuperează" banii scăzând bacşişul

Nici bacşişul nu mai e ce a fost. 

Cosmin Pădureţu - ospătar: Tipsul era undeva la 20 de lei, acum s-a schimbat. 5 lei, 10 lei. 

Dragoş Petrescu - proprietar lanţ restaurante: Bacşişul astăzi nu mai poate fi dat pentru că el nu mai poate fi trecut pe card. Şi asta este cumva cererea principală a industriei ospitalităţii către autorităţi. Să putem reglementa bacşişul ca veniturile angajaţilor noştri să nu fie afectate. 

Materia primă şi facturile la energie au ajuns să reprezinte aproape jumătate din cheltuielile unui restaurant, de la 31%, cât erau înainte de criza scumpirilor.  

Cât costă cina în oraş

  • Fel principal - 30 lei
  • Garnitură - 12 lei
  • Salată - 10 lei
  • Desert - 16 lei
  • Băutură - 8 lei
  • TOTAL:  76 lei/persoană

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Mesele la restaurant, din ce în ce mai costisitoare. Ospătarii se plâng că oamenii le scad din bacşiş