Mierea românească, puțină și scumpă. Care sunt cauzele
Un borcan de miere românească, patru din import. Deşi suntem unii dintre cei mai mari producători de miere din Europa, mâncăm mai mult de la străini.
Un borcan de miere românească, patru din import. Deşi suntem unii dintre cei mai mari producători de miere din Europa, mâncăm mai mult de la străini. Apicultorii români se plâng că au costuri mari, în timp ce clienţii preferă să consume acelaşi aliment, dar din import, pentru că preţul este la jumătate. Situaţia este dramatică pentru mulţi apicultori. Anul acesta pagubele sunt mari din cauza vremii la extreme.
Acest apicultor are grijă de aproape 200 de stupi amplasaţi la marginea localităţii Moara Vlăsiei, din judeţul Ilfov. Cu un gust amar, vorbeşte despre cea mai slabă producţie din ultimii 10 ani.
Anul acesta, apicultorii estimează că producţia de miere se va situa între 18 şi 20 de mii de tone. Cu 30-40% mai mică faţă de anul trecut. Cu toate acestea, o bună parte din producţia de miere românească va merge la export.
Pe rafturi, în multe magazine, din cinci borcane cu miere, patru sunt din import. Cele mai multe provin din: Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.
Apicultorii spun că supermarketurile nu le cumpără mierea pentru că NU se vinde. În schimb, este căutată marfa din alte ţări, pentru că este mult mai ieftină, deşi calitatea poate fi diferită.
Un român consumă anual doar 500-600 de grame de grame, potrivit statisticilor. În alte ţări europene precum Olanda, Belgia sau Germania consumul de miere ajunge la 2 kilograme pe cap de locuitor.
Ca producţia să crească anul viitor, specialiştii au câteva sfaturi.
Ca să-i ajute pe apicultori, Ministerul Agriculturii pune la dispoziţia lor şapte milioane de euro în acest an. Adică, 4 euro şi jumătate pentru fiecare familie de albine din ţara noastră. Din această sumă, poate fi asigurată hrana pentru albine toată iarna.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰