Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Mii de familii din Gorj riscă să înghețe de frig la iarnă. Ocoalele silvice de unde cumpărau lemne s-au închis

Mii de familii din Gorj riscă să îngheţe de frig la iarnă. Ocoalele silvice de unde cumpărau lemne au fost închise şi prea puţini oameni îşi permit să meargă după lemne în altă localitate. Tăierile de păduri au fost sistate în instanţă de un ONG de mediu care a arătat judecătorilor că exploatările forestiere din Padeş şi Baia de Aramă afectează aria protejată din Parcul Naţional Domogled Valea Cernei.

de Redactia Observator

la 01.10.2022 , 10:41

Oamenii din comuna gorjeană Padeş, care nu îşi permit drumuri lungi pentru a procura lemne, se descurcă acum cum pot, în prag de iarnă. 

Localnic: Focul trebuie. Am fetiţă mică. 

Reporter: Cum vă încălziţi? 

Vezi și

Localnic: Cu uscături. Mă duc la Motru, în vale, pe râu, după uscături. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Mai tăiaţi? 

Localnic: Şi din grădină, da. 

Reporter: E scump lemnul, să-l aduceţi din altă parte? 

Localnic: Nu ai nicio speranţă. Nu ai cum, că e scump. 

Comuna Padeş are cele mai mari suprafeţe de păduri din ţară. Exploatarea forestieră a fost oprită după ce un ONG a contestat avizele de mediu şi a avut câştig de cauză. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Amenajamentele au fost anulate în instanţă după ce activiştii de mediu au invocat că tăierile ar afecta pădurile virgine din Parcul Naţional Domogled. Până când planurile vor fi refăcute şi aprobate de Ministerul Mediului, ambele ocoale din localitate rămân închise.

Mihai Argintaru, viceprimar Padeş: E vorba de 30.000 de hectare de păduri, fond forestier. Nu numai că oamenii nu au cu ce să se încălzească, dar odată cu anularea acestor amenajamente, s-a omorât şi o industrie locală. 

Firmele care exploatau lemnul în zonă s-au închis

Firmele care exploatau lemnul în zonă s-au închis. Odată cu asta, zeci de oameni din sat au rămas şomeri. De partea cealaltă, Direcţia Silvică Gorj susţine că pădurile protejate nu ar fi fost atinse de drujbe. Chiar şi-aşa, instituţia va reface planurile de anul viitor. 

Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj: Nu s-a exploatat masă lemnoasă în pădurile care sunt pe raza Parcului Naţional Domogled Valea Cernei. Nu au fost probleme să exploatăm în aceste păduri virgine şi cvasivirgine, cum au invocat dânşii, dar este o sentinţă judecătorească şi nu putem face nimic. Trebuie să respectăm legea. 

Aceeaşi situaţie este şi în localitatea Baia de Aramă, din judeţul vecin, Mehedinţi. Oamenilor nu le mai rămâne decât să cumpere lemne din localităţile din împrejurimi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri economice » Mii de familii din Gorj riscă să înghețe de frig la iarnă. Ocoalele silvice de unde cumpărau lemne s-au închis