Antena Meniu Search
x

Ministrul Muncii: ”Sunt puțin peste 200 de mii de persoane cărora li s-a suspendat temporar activitatea”

Apariția coronavirusului în România are efecte puternice și asupra economiei. Sunt puțin peste 200 de mii de persoane cărora li s-a suspendat temporar activitatea, a spus Ministrul Muncii, într-o intervenție în exclusivitate, la Observatorul orei 19.00, cu Alessandra Stoicescu.

de Redactia Observator

la 20.03.2020, 11:45

Vezi și
  • Care sunt procedurile pentru șomaj tehnic.
  • Ce trebuie să facă angajatorii.

Apariția coronavirusului în România are efecte puternice și asupra economiei. ”Sunt puțin peste 200 de mii de persoane cărora li s-a suspendat temporar activitatea”, a spus Ministrul Muncii, într-o intervenție în exclusivitate, la Observatorul orei 19.00, cu Alessandra Stoicescu. Violeta Alexandru a explicat și condiții și procedurile privind șomajul tehnic provocat de efectele coronavirusului.

Vă prezentăm integral intervenția Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, la Observator:

(Alessandra Stoicescu): În primul rând, se învârte deja de două zile spaima că trebuie să ne așteptăm la 1 milion de șomeri. Vreau să îmi spuneți care este realitatea, pentru ce sunteți pregătiți?

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): Într-adevăr, numărul celor care intenționează să renunțe la activitate, mă refer la angajatori, să disponibilizeze persoanele cu care lucrau, este într-o creștere. La acest moment, ea este o creștere ușoară de la o zi la alta. Urmărim în fiecare dimineață și seară evoluțiile, așa cum sunt ele înregistrate în Registrul Electronic al Evidenței Salariaților, dar, sigur că nu putem aștepta până când lucrurile sunt deja grave și am luat deja primele măsuri. Cea mai importantă dintre ele este aceea de a veni în sprijinul angajaților prin acoperirea indemnizației cunoscută drept șomaj tehnic pentru acei angajați care lucrează în companii aflate în situația de a suspenda temporar activitatea.

(Alessandra Stoicescu): Doamna ministru, haideți să lămurim ce se va întâmpla, care este facilitatea. Practic, angajatorul trebuie să anunțe statul că intenționează să-și bage angajații în șomaj tehnic? Angajații vin și anunță? Haideți să lămurim chiar practic. Care sunt pașii?

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): Practic, angajatorul, pentru că el este cel care știe situația financiară a companiei, este cel care ține o evidență a angajaților cărora vrea să le suspende temporar activitatea. El este cel cu care angajații vor lucra în continuare după ce trecem peste această criză, pe care o vom depăși doar în solidaritate. El este cel care cunoaște situația angajaților, discută cu aceștia și se îndreaptă către ANOFM, către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, cu o evidență a celor care le suspendă activitatea. Plecăm de la premisa că angajatorii români sunt oameni de bună credință, printr-o situație dificilă, sunt oameni care nu au niciun interes să se despartă de angajații lor, să-i trimită în șomajul clasic și caută soluții. Iar Guvernul a venit în acest moment în sprijinul lor, pentru a păstra legătura cu acești angajați. Șomajul tehnic, așa cum este cunoscut, practic, întreruperea temporară a activității, îi permite angajatorului să nu piardă contactul cu o persoană în care a investit, cu o persoană pe care o cunoaște și pe care o poate relua în deplină activitate de îndată ce-și revine, ce trece peste această perioadă. Angajatorul ține o evidență a angajaților, a celor pe care vrea să îi disponibilizeze în această situație temporară de întrerupere a activității și o prezintă agenției județene, în funcție de județul în care lucrează, în vederea rambursării cheltuielilor.  

(Alessandra Stoicescu): Și trimite o listă. Oamenii aceia, o mie, o sută, zece, de unde își primesc banii? Trebuie și ei să meargă, să-și depună ceva la agenția din județ sau?

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): Nu, este suficientă declarația și să știți că am făcut-o cât de simplu cu putință, pentru că angajatorii, dar și angajații, trec printr-o perioadă extrem de dificilă. Nu vrea nimeni să completeze dosare pline de hârtii, pentru că situația este de așa natură încât și noi, Guvernul, am înțeles să venim cu o reglementare extrem de simplă, cât mai simplă cu putință. Deci, trebuie să depună o declarație, prin care asumă că respectiva listă de persoane este a angajaților cărora le suspendă temporar activitatea. Această listă o depune sub proprie semnătură, menționând faptul că încasările, că veniturile de care dispune firma sunt într-o situație dificilă și anume sunt reduse cu 25% față de media din încasările pe lunile ianuarie – februarie.

(Alessandra Stoicescu): Stați o secundă, avem două situații, una în care sunt acele firme cu profil în care statul a venit și a zis ”pune lacăt, că este stare de urgență”. Adică hoteluri, restaurante, coaforuri și așa mai departe, le cunoaștem. Acelea, spunea premierul, nu trebuie să depună și ele o hârtie, că le-a scăzut cifra de afaceri. Celelalte...

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): Sunt două categorii de firme, într-adevăr. Cele care sunt în situația, ca urmare a deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în temeiul Decretului semnat de Președintele României de a închide brusc activitatea. Acești oameni vor primi un certificat din partea Ministerului Economiei, cu care se vor prezenta la AJOFM , în vederea acoperirii cheltuielilor de care vă spuneam, din fondurile Guvernului pentru angajații cărora au fost nevoiți să le suspende activitatea. A doua categorie de companii este cea a companiilor cu o situație dificilă. Ele nu sunt închise, dar se află într-o situație dificilă, încasările lor s-au redus, angajații lor sunt în acest moment în situația de a nu-și mai primi salariile. Pentru aceștia, o simplă declarație din partea angajatorului, la care atașază o listă a angajaților aflați în această situație de întrerupere temporară a activității, este suficient pentru ca AJOFM să proceseze plata.  

(Alessandra Stoicescu): Și ei dau lista, oamenii își așteaptă banii pe card în luna următoare. În aprilie ar trebui să primească acești bani, spuneți?

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): Da, da! Am încercat să debirocratizăm și să lăsăm oamenii să se îngrijească acasă, să aibă grijă de sănătatea lor și să se expună cât mai puțin. Singura verigă pe care o avem în acest mecanism este cu angajatorul, care trebuie să facă pașii necesari în perioada următoare și să se organizeze intern, astfel încât să pregătească evidența salariaților.

(Alessandra Stoicescu): O neclaritate. Cine vine cu certificatul că cifra de afaceri a scăzut cu minim 25%, trebuie să vină în luna martie, trebuie să aștepte aprilie, să vină cu un comparativ pe anul trecut – martie și aprilie. Dacă puteți să explicați.

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): Certificatul este pentru cele care își întrerup brusc activitatea. Și el va fi depus de îndată ce va fi obținut de la Ministerul Economiei. Pentru celelalte categorii de firme, trebuie să aducă date pentru perioada prevăzută în decret, cu referire la luna în curs, deci, și prin comparație cu lunile trecute, cu ianuarie și februarie.

(Alessandra Stoicescu): Ultima chestiune, doamna ministru, este legată de concediul pentru stat acasă cu copilul în această perioadă. Este lege și am văzut informația că, de fapt, legea spune: da, un părinte poate să stea cu copilul, pentru că s-au întrerupt școlile, dar, doar după ce și-a terminat concediul de odihnă, la care are dreptul. Și atunci, pare că nu e nicio facilitate.

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): Nu! Această condiționalitate nu există în prevederile legale. Într-adevăr, există obligația angajatorului să vorbească cu angajații și să găsească împreună toate formele posibile prin care aceștia să-și continue activitatea. Nu putem intra toți în concediu în acest moment, pentru că sunt situații în care putem lucra de acasă. Și e bine să încurajăm oamenii să își continue activitatea, dar, dacă angajatorul le pune la dispoziție cele necesare pentru continuarea activității. Avem două forme de muncă la distanță prevăzută în lege: munca de la domiciliu și telemunca. E bine să le folosim și pe acelea.

(Alessandra Stoicescu): Un milion de șomeri ne spuneți că este posibilă, din păcate? Ați oferit varianta șomajului tehnic.

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): În acest moment nu se confirmă această cifră.

(Alessandra Stoicescu): Dar care sunt cifrele?

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): Sunt puțin peste 200 de mii de persoane cărora li s-a suspendat temporar activitatea. Urmărim în fiecare zi aceste cifre aceste cifre, măsurile pe care le-a luat Guvernul aseară sunt doar primele măsuri și sunt menite să răspundă situației din acest moment. În momentul în care lucrurile vor evolua, dar eu cred că prin măsurile luate aseară, de acoperire a șomajului tehnic, prin cele gândite de Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei, care injectează capital în piață pentru firme, e posibil ca situația să stagneze, respectiv să progreseze foarte puțin, și atunci e prematur să vorbim despre un milion de contracte suspendate, dar ne vom pregăti pentru orice soluție.

(Alessandra Stoicescu): Vă mulțumesc!

(Violeta Alexandru, Ministrul Muncii): Mulțumesc și eu!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Ministrul Muncii: ”Sunt puțin peste 200 de mii de persoane cărora li s-a suspendat temporar activitatea”