Antena Meniu Search
x

Ce este mobile-first index si ce impact va avea asupra optimizarii SEO?

In ultima vreme, marketerii discuta din ce in ce mai mult despre mobile-first index, ultima inovatie a lui Google menita sa faca mediul online mobile-friendly.

Mobile-first index e ultima inovatie de la Google, pentru a face mediul online mai mobile-friendly

In ultima vreme, marketerii discuta din ce in ce mai mult despre mobile-first index, ultima inovatie a lui Google menita sa faca mediul online mai mobile-friendly si sa urmeze tendintele pe care le indica comportamentul utilizatorilor de internet.

Desi lansarea mobile-first index se anunta curand, inca plutesc nori grei de confuzie cu privire la impactul pe care il va avea acest update de algoritm asupra antreprenorilor online si a felului in care isi concep strategia de optimizare SEO.

Ce este mobile-first index?

Mobile-first index este exact ceea ce pare! Versiunea de mobil a site-ului tau va fi luata in considerare in mod prioritar de catre Google in momentul indexarii si va determina pozitiile website-ului in celebrul motor de cautare.

Se numeste "mobile-first" deoarece Google nu va indexa in mod exclusiv varianta mobile a site-ului. De exemplu, daca website-ul tau nu are o versiune mobile-friendly, Google o va indexa pe cea desktop, insa acest lucru va avea un impact considerabil asupra pozitiilor din SERP, existand sanse mari sa fie devansat de catre site-urile competitorilor care au versiuni mobile bine dezvoltate.

Asadar, "mobile-first" se refera la faptul ca versiunea mobile va deveni versiunea primara a unui website. Daca versiunile mobile si desktop ale site-ului tau beneficiaza de optimizare SEO ca la carte, sau daca website-ul tau are design responsive, aceasta schimbare nu va avea un impact major asupra pozitiilor tale in Google.

Cu toate acestea, odata cu lansarea mobile-first index, Google aduce o schimbare la 180 de grade, deoarece pana acum versiunea desktop a site-urilor era prioritara cand venea vorba de indexare. Acest lucru insemna ca specialistii in optimizare SEO si marketing online isi concentrau eforturile pe versiunea desktop a site-ului, unde se regaseau continutul cel mai important, datele structurate, backlinkurile, etc.

Ce ar trebui sa faca specialistii in optimizare SEO cu privire la mobile-first index?

Cel mai important lucru de stiut este ca nimeni nu ar trebui sa intre in panica. Mobile-first index este inca in faza de testare, iar Google intentioneaza sa il implementeze treptat, incepand cu site-urile care sunt intr-adevar pregatite. Asadar, daca e nevoie sa faci anumite schimbari cu privire la site-ul tau, vei avea suficient timp.

Conform ultimelor update-uri de pe Google Webmaster Central Blog, daca site-ul tau are un design responsive sau versiunile desktop si mobile sunt identice, nu va trebui sa faci niciun fel de schimbare.

In schimb, daca site-ul tau are o versiune mobile diferita de cea desktop, este recomandat sa faci anumite modificari cu privire la urmatoarele elemente:

Continutul

Asigura-te ca versiunea mobile include continutul de calitate si relevant pentru utilizator (text, imagini, videoclipuri). Asigura-te ca formatul acestuia este compatibil cu versiunea mobile pentru a putea fi indexat de catre crawlerii Google.

Datele structurate

Asigura-te ca versiunile desktop si mobile contin aceleasi date structurate, iar URL-urile din paginile mobile asociate acestora duc catre versiunea mobile a site-ului.

Meta tagurile

Meta titlurile si meta descrierile din ambele versiuni ale site-urilor trebuie sa fie echivalente. A se lua in considerare ca "echivalente" nu inseamna neaparat "identice". Poti optimiza meta tagurile din versiunea mobile in asa fel incat sa fie un pic mai scurte decat cele de pe versiunea desktop, pentru ca utilizatorul sa aiba o experienta de navigare mai usoara si mai placuta.

Meta datele social media

Tagurile OpenGraph, cardurile Twitter si alte meta date social media trebuie sa se regaseasca atat pe versiunea mobile, cat si pe cea desktop.

Sitemap-urile XML si HTML

Asigura-te ca toate linkurile ce directioneaza catre sitemap-uri sunt accesibile de pe versiunea mobile a site-ului. Aceeasi recomandare se aplica si pentru "robots.txt" si linkurile catre pagina de termeni si conditii.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Ce este mobile-first index si ce impact va avea asupra optimizarii SEO?