Antena Meniu Search
x

Vine ziua zero pentru salariile românilor! Câți bani luăm după ”Revoluţia Fiscală”

Bugetarii vor vedea un brut mai generos, dar se vor bucura doar de câteva procente în plus la salariul net.

Vezi și

Mai sunt câteva zile până încasăm banii pe ianuarie, după modificările aduse legii salarizării, dar şi după transferul contribuţiilor de la angajatori la angajaţi. Bugetarii vor vedea un brut mai generos, dar se vor bucura doar de câteva procente în plus la salariul net. De majorări mai generoase după Revoluţia Fiscală au parte cei care ne conduc.

Aproape toţi bugetarii din România vor primi în această lună salarii mai mari cu până la patru la sută. După aplicarea legii salarizării, dar şi a transferului contribuţiilor în sarcina angajatului un profesor debutant de exemplu, va avea un salariu net de 1.837 de lei. Iar un profesor universitar cu o experienţă de peste 25 de ani va câştiga aproape cinci mii de lei. 

Lia Olguţa Vasilescu: "Este clar că salariile mici trebuie să le creştem. Adică la 60% dintre bugetari."

Sunt, însă, şi bugetari care nu se vor bucura de fluturaşul de salariu pe care îl vor primi peste câteva zile.

Dacă la finalul anului trecut toţi bugetarii primeau asigurări că vor avea aceleaşi salarii în 2018, acum ministrul Muncii a admis că vor exista angajaţi ai instituţiilor statului care vor primi salarii chiar şi cu până la 40% mai mici. 

Printre cei aflaţi în această situaţie s-ar număra şi preşedintele ţării.

Lia Olguţa Vasilescu: "Tot ce înseamnă peste suma de 7.000 deja am început să corectăm aceste dezechilibre. Klaus Iohannis are salariul tăiat pe legea salarizării. I s-a tăiat cu 40%. Şi nu numai lui, şi mie - dacă vreţi, pentru că salariile erau foarte mari."

Deşi preşedintele României a pierdut 40% din salariu, modificarea a avut loc în urmă cu 7 luni. De la 1 ianuarie, lui Klaus Iohnannis i-a crescut salariul cu peste o mie de lei. De aceeaşi majorare se vor bucura şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, dar şi miniştrii sau consilierii cu rang de ministru. 

În mediul privat, patronii s-au adaptat cum au putut modificărilor fiscale.

Radu Timiş, patron companie de mezeluri: "Pentru noi, înseamnă un impact de 850.000 de ero pe an! Sigur, costul ăsta vine după alte două măriri succesive ale salariului minim pe economie, care şi acelea ne-au impactat destul de mult!"

Bogdan Ivan, reprezentant dezvoltator imobiliar: "Este absolut normal că şi dezvoltatorii imobiliari ca şi antreprenori sunt afectaţi de măsurile acestea fiscale! Ei au fost nevoiţi să facă o creştere a salariilor brute pentru a egaliza salariile nete avute anterior!"

Din aproape cinci milioane de angajaţi în România, peste 3 milioane lucrează în sectorul privat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Vine ziua zero pentru salariile românilor! Câți bani luăm după ”Revoluţia Fiscală”