3 motive pentru care România are cel mai slab sistem medical din Europa

Publicat: 13.02.2018, 18:16.
Actualizat: 13.02.2018, 18:20

Pentru al doilea an consecutiv, România ocupă un loc care nu îi face cinste în topul sistemelor medicale de sănătate europene.

Pentru al doilea an consecutiv, România ocupă un loc care nu îi face cinste în topul sistemelor medicale de sănătate europene. Țara noastră se află pe ultimul loc în clasamentul realizat de Health Consumer PowerHouse, fiind surclasată de țări precum Bulgaria, Albania, Macedonia sau Muntenegru.

Indexul European al Consumatorului de Sănătate a analizat 34 de state europene, luând în calcul mai mulți factori precum drepturile și informarea pacienților, accesul pacienților la îngrijiri medicale, timpul de așteptare pentru tratament, calitatea serviciilor oferite, sistemul de prevenție și tratament, iar România s-a situat pe ultimul loc în aproape toate situațiile analizate.

România, primul loc la infecțiile nosocomiale

România este pe primul loc la numărul infecțiilor rezistente la antibiotice, pe care pacienții le iau din spitale. Indicatorul analizat de Health Consumer PowerHouse ia în considerare atât prevalența, cât și răspândirea infecțiilor nosocomiale în unitățile medicale. Un raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a arătat că spitalele din România raportează o incidență a infecțiilor nosocomiale în spitale mai mică de 1%, asta în condițiile în care media europeană este 5,7 procente.

De vină pentru numărul alarmant de infecții intraspitalicești sunt condițiile mizere din unele spitale, clădirile vechi în care funcționează unitățile medicale, dezinfectarea insuficientă și ineficientă a instrumentarului medical, dar și nerespectarea regulilor sanitare din spitale.

De altfel, după cum se arată în acest articol despre infectii nosocomiale, există mai multe măsuri care pot fi luate pentru prevenție și există câteva recomandări de care un medic trebuie să țină cont.

Cea mai mare rată a mortalității infantile

Mortalitatea infantilă, cel mai relevant indicator al raportului, este în scădere la nivel european, cu o medie care a coborât sub 5 la mie. Însă nu și în România. Țara noastră se află pe primul loc în topul european al mortalității infantile: din 1000 de nou-născuți, 8 mor în primul an de viață. Această statistică înfricoșătoare are în spate mai multe cauze: lipsa informării gravidelor, numărul mare de femei care nu merg la niciun control medical pe parcursul sarcinii, accesul dificil la servicii medicale, în special în zonele rurale, precum și nașterea în sine.

Luxemburg și Islanda au cele mai mici rate ale mortalității infantile de pe pământ, de doar 2/1000. Potrivit Health Consumer PowerHouse, „rata mortalității infantile este cel mai bun indicator care poate fi luat în considerare în analizarea calității generale a unui sistem medical. Acest indicator nu este strâns dependent de crizele financiare, iar numărul copiilor care mor în primul an de viață este în scădere din 2005 încoace”.

Rata avorturilor, de două ori mai mare în România decât în Europa

Lipsa educației sexuale în școli și a accesului la informare, dar și la metode contraceptive face ca România să aibă a doua cea mai mare rată a avorturilor, după Bulgaria. De asemenea, țara noastră este fruntașă și la numărul mamelor minore, precum și la cel al copiilor abandonați după naștere. O statistică arată că din 1.000 de femei care nasc anual, 43 sunt minore, iar 40.000 de copii sunt abandonați în fiecare an.

„România are probleme severe cu managementul la nivelul întregului sector public de sănătate. În acest domeniu, discriminarea unor grupuri de minorități, precum romii, care reprezintă 3,5-4% din totalul populației, este penalizată mai dur ca în rapoartele întocmite în anii trecuți. România, Albania și Bulgaria sunt afectate de structura antică a sistemului de sănătate, cu costuri mari și ineficiente. Aceste state ar trebui să beneficieze de sprijin profesional pentru a-și reforma sistemele de sănătate”, este concluzia raportului.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:VILev

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Fetița de 6 ani care a alunecat din telescaun, la Sinaia, a căzut aproape 8 metri în gol. Sistemul automat de siguranţă nu a funcționat
1
Social • pe 26.02 la 19:11

Clipe de coşmar astăzi pe pârtia Valea Soarelui din Sinaia. O fetiţă de 6 ani care se antrena împreună cu alţi colegi de la un club de schi a căzut din telescaun de la peste şapte metri. Deşi instalaţia de transport pe cablu este prevăzută cu sistem automat de siguranţă, astăzi nu a funcţionat. Micuţa a fost preluată de salvamontişti şi a ajuns, cu un elicopter SMURD, la spitalul din Târgu Mureş.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Incredibil! Preot amendat de jandarmi: „Vă doresc să ajungeți în Rai...”
gandul.ro
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu Adi Mutu
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 1 martie 2021. Taurii trebuie să fie sinceri. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Hazal Filiz Küçükköse și-a sărbătorit ziua de naștere în Dubai. Actrița din Iarna Neagră a îmbrăcat ținute de mii de euro
tvhappy.ro
Șoferița cu Mercedes care a omorât o fetiță și o tânără pe trotuar, bătută cu lopata de martori, în București, imediat după accident
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Ce limbaj folosea fiul lui Ilie Dumitrescu pentru a nu fi prins de poliţie când vindea droguri: "Mă duc să produc și eu 15 sute!" Cum îşi însela clienţii
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Mirela Vaida a căzut la TCDU! Concurenta a întâmpinat dificultăți, dar asta nu a împiedicat-o să aibă un moment de excepție: „Te-ai ridicat cu o eleganță demnă de Doina Badea”
A1.RO
Gina Pistol are buzele injectate? Frumoasa prezentatoare le-a explicat fanilor de ce arată așa
A1.RO

TV

Chefi la cuțite, astăzi, ora 20:00 pe Antena 1: Începe sezonul 9
TV • la 08:13
Video

Chefi la cuțite, astăzi, ora 20:00 pe Antena 1: Începe sezonul 9

Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul...