Video Mugur şi-a transformat hobby-ul în business și acum scoate bani frumoși. Toți mai mulți români îi trec pragul
Mobila vintage sau decoraţiunile de interior retro sunt la mare căutare. Tot mai mulţi români vor să îşi "coloreze" casele oricât de noi sunt, cu obiecte vechi, dar spectaculoase. Iar cei care găsesc prin pod astfel de obiecte şi vor să le vândă, o pot face în mici magazine sau chiar la case de licitaţii.
Mugur a început să colecţioneze piese de mobilier vintage şi obiecte de artă pe când avea 20 de ani. A moştenit pasiunea de la tatăl său şi în timpul liber a plecat în căutarea comorilor prin târguri de vechituri şi anticariate. Casa lui din inima Bucureştiului, realizată în stil Art Deco este acum ca un muzeu.
Mugur Marcu, colecţionar: Casa a fost construită în 1939 şi s-au păstrat elemente originale de atunci cum ar fi: uşile, vitraiile de la intrate din hol.
În anul 2011, Mugur şi-a transformat hobby-ul în business: si a deschis un magazin de antichităţi.
Mugur Marcu, colecţionar: Piesele adevărate, piesele care sunt originale, de perioadă din 1.700, 1.800, 1.900, sigur că da, sunt obiecte de colecţie şi îşi păstrează valoarea în timp.
- Mobila lucrată cu migală de Ciprian, într-un atelier din inima Capitalei, e mai scumpă ca niciodată. "A fost...
- Afacerea cu care Dan a tras lozul câștigător, după ce s-a întors din Italia. Acum se gândește să se extindă
- Românii au ajuns să cumpere orice în rate. Vânzările au crescut cu aproape 40% pentru unii retaileri. "Sunt o...
În alt vintage shop din capitală se vând corpuri de iluminat şi decoraţiuni interioare. Proprietara, arhitectă de profesie, şi-a format ochiul şi recunoaşte cu uşurinţă piesele de colecţie. Un corp de iluminat retro poate costa 100 de euro dar poate ajunge şi la 3.500 euro.
Laura Paraschiv, proprietară: Categoric, este o piaţă în creştere. Unul dintre motive nu este explozia numărului de persoane nostalgice şi mai degrabă este diversitatea redusă. Vedem în jur o grămadă de spaţii similare care se reiterează la nesfârşit.
Cumpărătorii de mobilă veche o pot face şi la casele de licitaţii
Mihai Caloiu, reporter Observator: În cadrul acestei case de licitaţii, masa la care mă aflu împreună cu fructiera, serviciul pentru ceai şi scaunul valorează aproximativ 4.000 de euro. Preţul de adjudecare al produselor poate fi şi cu 10 ori mai mare decât preţul iniţial.
Alina Panico, director comunicare: A existat în ultimii ani o cerere mare pentru piese de mobilier de colecţie, piese rare care nu se găsesc în pieţele tradiţionale, în magazile de home and deco sau în anticariate. O sculptură care a cântărit peste 30 de kg de argint a fost adjudecată într una dintre licitaţiile noastre pentru preţul de 60.000 euro.
Chiar şi cei care cumpără case noi şi moderne le personalizează cu piese unicat vechi
Monica, designer interior: Alegem să folosim atât componentă nouă pentru că e modernă, contemporană, avem nevoie de ea în funcţionalitate cât şi accente de mobilier vintage, clasic, din perioade interbelice, baroc.
Mobila, bijuteriile şi decoraţiunile vintage sunt vechi, dar nu şi ieftine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰