Muncă puțină, salariu de Occident. Ce doresc tinerii români care caută primul job
Vor să muncească puţin, să fie direct şefi şi să fie plătiţi pe măsură. Este ceea ce îşi doresc tinerii români, aflaţi în căutarea unui prim loc de muncă. Au pretenţii foarte mari, şi fac cu greu compromisuri, în ciuda lipsei de experienţă.
Vor să muncească puţin, să fie direct şefi şi să fie plătiţi pe măsură. Este ceea ce îşi doresc tinerii români, aflaţi în căutarea unui prim loc de muncă. Au pretenţii foarte mari, şi fac cu greu compromisuri, în ciuda lipsei de experienţă. Aleg mai degrabă să stea acasă decât să munceacă pe salarii mici. Şi asta într-o perioadă în care marile companii vin cu soluţii disperate doar pentru a avea cine să le muncească.
Horia are 21 de ani şi studiază astronomia în Olanda. Este în ultimul an de facultate, nu are experienţă de muncă, dar vrea un job din care să îşi plătească singur studiile. Recunoaşte că a bătut la uşile firmelor olandeze, iar acum îşi încearcă şansa acasă, în industria auto.
Horia admite că are pretenţii la câştiguri ca afară.
(Reporter): O ţintă, ca salariu?
(Student): Undeva la două mii... cinci sute Euro!
La un venit de Occident visează o tânără profesoară de informatică. Povesteşte că a renunţat la catedră. Caută încă jobul perfect.
Cei mai mulţi absolvenţi de facultate preferă însă să mai stea acasă, dacă nu găsesc joburi cu salarii mari de început, funcţii de conducere şi un program de lucru cât mai relaxat. Câştigurile pentru debutanţi sunt de maximum 500 de euro. Doar cu experienţă în domeniu salariile pleacă de la 1.000 euro. Astfel, în ciuda ofertei de locuri de muncă tot mai variate de la industria alimentară, farmaceutică, până la zona de producţie şi electronică, angajatorii abia îşi acoperă, la astfel de târguri, un sfert din necesarul de personal.
Disperate, multe companii sunt interesate să îi primească la interviuri pe cei care au trecut de prima tinereţe şi oferă bonusuri atractive de sărbători, reduceri la produsele firmei şi chiar. masaje la locul de muncă.
În România, există aproape un milion de tineri care nici nu lucrează, nici nu studiază.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰