Video Românii îşi pot amâna din nou ratele, dar cu dobândă la dobândă. Cât vei plăti în viitor dacă amâni 9 luni rata la casă
De la 1 iulie, cei care nu reuşesc să mai facă faţă ratelor le pot amâna pentru nouă luni. Măsura se aplică la fel ca în pandemie: cu dobândă la dobândă. Deci, pe termen lung cei care nu îşi permit acum să-şi mai plătească ratele se îndatoarează mai mult. Executivul promite că îi va ajuta şi pe pensionarii cu venituri mici.
Povara ratelor e din ce în ce mai mare, după ce Banca Naţională a majorat dobânda cheie, iar indicele ROBOR creşte zi de zi. Aşa că Guvernul reciclează o măsură din pandemie: amânarea ratelor pentru nouă luni. "De obicei, se recurge la astfel de măsuri într-o perioadă în care dobânzile sunt măcar liniare dacă nu pe un trend descrescător. Ne aşteptăm să fie un trend crescător în ceea ce priveşte dobânzile", a declarat Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.
Măsurile ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie
O soluţie-tampon pentru cei cu datorii la bănci, ca un dar otrăvit pe termen lung. "Doar în cazul în care nu mai putem, veniturile nu ne mai ajută să plătim ratele, doar atunci ar fi bine să activăm această portiţă", a declarat Doru Iliescu, broker de credite. Rata lunară e compusă dintr-o parte principală şi din dobândă, care în primii ani de rambursare reprezintă un procent semnificativ din suma pe care o datorăm băncii. Ce se întâmplă de fapt prin această amânare a ratelor? Dobânzile se capitalizează, adică se acumulează la soldul creditului, în plus se prelungeşte şi perioada de rambursare.
De exemplu, să presupunem că mai avem de dat înapoi băncii 300.000 de lei. După o amânare de nouă luni a ratelor, suma datorată creşte la 309.000 lei. Şi rata va creşte cu 62 de lei pe lună. Tragem linie şi la finalul perioadei de creditare vom da în plus băncii peste 12.000 de lei. "Toate băncile raportează aceast procedeu ca o reeşalonare, în felul ăsta oamenii nu se mai pot împrumuta timp de 24 de luni de la nicio altă bancă", a declarat Doru Iliescu, broker de credite. Coaliţia de guvernare mai vine cu o măsură de sprijin. Toţi pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei vor primi ajutor de la stat: 700 de lei, o singură dată.
"Sunt o serie întreagă de alte categorii sociale care au au şi ei nevoie de o creştere şi de o susţinere. Inflaţia nu îi afectează doar pe cei cu pensii sub 2.000 de lei, ci pe toţi", a declarat Costel Gîlcă, avocat dreptul muncii. "Banii se vor rezolva prin acele reduceri de cheltuieli de la bunuri şi servicii de 10% la nivelul fiecărui minister, suficient cât să asigurăm măsurile pe care le-am anunţat aseară", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. "E pentru prima oară când statul reacţionează şi când statul strânge cureaua, şi nu românii", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Măsurile ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰