Antena Meniu Search
x

Noua lege europeană a „dreptului la reparație” prevede ca electrocasnicele să poată fi reparate timp de zece ani

Companiile care vând bunuri de consum electronice precum frigidere, mașini de spălat, uscătoare de păr sau televizoare în Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că acele aparate pot fi reparate până la 10 ani de la vânzare. 

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 03.03.2021, 21:37

Deșeuri electrice, depozitate la un centru de colectare
UE vrea să reducă astfel deșeurile electrice - Shutterstock
  • Aceste reguli ar trebui să ajute la reducerea deșeurilor electrice
  • Producătorii trebuie să asigure disponibilitatea pieselor de schimb pentru un deceniu

Schimbarea vine ca urmare a legiferării Parlamentului European, care recent a votat în favoarea stabilirii unor reguli mai puternice privind „dreptul la reparație”. Aceste reguli ar trebui să ajute la reducerea deșeurilor electrice, care s-au înmulțit ca urmare a producției în creștere. „Este un pas foarte mare în direcția corectă”, a declarat Daniel Affelt, membru al grupului ecologist BUND-Berlin și proprietar al mai multor ateliere de reparații, conform The Independent.

Electrocasnicele moderne sunt de multe ori lipite sau nituite. „Dacă ai nevoie de scule profesionale sau trebuie să spargi ceva, atunci nu poți să îl repari”, mai spune Affelt. Lipsa pieselor de schimb este o altă problemă. Uneori un simplu pinion spart sau zimț rupt poate face aparatul inutilizabil. 

Conform noului regulament al Uniunii Europene, producătorii trebuie să asigure disponibilitatea pieselor de schimb pentru un deceniu, deși unele vor fi furnizate doar unor companii de reparații profesioniste, pentru a se asigura că instalarea lor este efecutată corect. 

Noile aparate for trebui de asemenea să vină cu manuale de reparații și făcute în așa fel încât să poată fi demontate folosind ustensile convenționale când nu mai pot fi reparate deloc, pentru a îmbunătăți reciclarea. 

Garanția urmează și ea să fie extinsă

În fiecare an, europenii produc peste 16 kilograme de deșeuri electrice de persoană. Aproape jumătate dintre aceste deșeuri sunt de la aparate stricate, iar Uniunea Europeană recilcează doar 40% dintre ele, lăsând în urmă cantități uriașe de materiale periculoase. 

Ministrul Mediului din Germania, Svenja Schulze, spune că următorul pas este ca producătorii să fie obligați să menționeze perioade estimată de funcționare și să repare produsul dacă se strică mai devreme de atât. Asta va încuraja companiile să construiasă produse durabile, a spus ea. Să știi că un aparat chiar rezistă un deceniu s-ar putea să influențeze consumatorii să aleagă produse care sunt mai durabile și care pot fi reparate cu ușurință.

Tot ulterior, ecologiștii și grupurile pentru protecția consumatorului vor ca „dreptul la reparație” să fie extins și să includă telefoanele mobile, laptopurile și micile aparate electronice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Noua lege europeană a „dreptului la reparație” prevede ca electrocasnicele să poată fi reparate timp de zece ani