Antena Meniu Search
x

Video "Nu mă așteptam să fie în halul acesta". Surpriza avută de Adrian, un student la master care caută un apartament de închiriat

A început marea vânătoarea a chiriilor în centrele universitare. Cu o lună înainte de startul facultăţilor, apartamentele disponibile nu doar că sunt mult mai scumpe, ci şi tot mai rare. Locurile din cămine rămân cele mai avantajoase, doar că sunt insuficiente. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 24.08.2023, 20:17

Vezi și

Adrian va începe masteratul din toamnă în Iaşi, iar de trei săptămâni deja bate la ușile agențiilor imobiliare în căutarea unui apartament. 

Adrian, masterand: Mă aşteptam ca perioada aceasta să fie destul de ocupată. Dar nu mă aşteptam să fie nici chiar cum este acum, în halul acesta. 

Cele mai râvnite, dar şi cele mai scumpe imobile, sunt cele din apropierea universităților

Adrian Lupu, agent imobiliar: Se şi vede Universitatea Tehnică... Cred că o să fie scos undeva la 500, 500 şi un pic de euro. 

Pe acelaşi subiect

Clara Mihociu, reporter Observator: Chiar dacă apartamentele din zone centrale sunt mai scumpe, un student ajunge să plătească într-o lună aproximativ 200 de euro cu tot cu utilităţi. Asta pentru că într-un astfel de apartament care are atât un dormitor, cât şi un living cu o astfel de canapea extensibilă, pot să stea patru studenţi. Astfel, chiria se împarte la patru. 

Faţă de anul trecut, chiriile au crescut și cu 50%

Valerian Florea, administrator agenție imobiliară Iași: O cameră putem găsi în jur de 300 de euro, dar dacă ne apropriem de centru clar este de la 400 de euro. Cele cu două camere e cam cu 100 de euro peste, 400, 500 sau chiar mai mult, dacă este chiar în centru.

Varianta ideală rămâne locul la cămin. Condiţiile nu sunt la nivelul unui apartament, dar costurile sunt considerabil mai mici. 

Studentă: Aceasta este camera noastră, noi stăm două fete în cameră. Suntem norocoase că avem parte de baie în cameră. Ne-am amenajat camera astfel încât să ne simţim ca acasă. 

Sânziana Beşliu, studentă: Eu dau 245 de lei, sunt la buget. Am tras pentu medie şi îmi doresc să rămân tot aici. 

Bogdan Budeanu: şef Direcția Cămine studențești UTI IAȘI: Tarifele de cazare încep de la 165 de lei şi ajung cel mai mult la 255 de lei. La chirie, trebuie să adaugi şi cheltuielile de utilităţi şi vă daţi seama, doar internetul costă 50 de lei. 

Cele mai scumpe chirii sunt în Cluj-Napoca, urmat de Bucureşti şi Braşov. La polul opus este Timişoara, care are cele mai accesibile garsoniere şi apartamente. 

Cât costă chiria în cele mai importante orașe universitare din România

- Cluj-Napoca: 320 euro/lună 

- București: 310 euro/lună

- Brașov: 299 euro/lună

- Constanța: 280 euro/lună 

- Iași: 280 euro/lună.

- Timișoara: 220 euro/lună 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » "Nu mă așteptam să fie în halul acesta". Surpriza avută de Adrian, un student la master care caută un apartament de închiriat