Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de Teleorman
"În România o ducem bine. Salariile cresc peste inflație". Realitatea este alta: nu toată lumea o duce bine, iar cifrele oficiale o arată: avem un risc de excluziune socială cu 35%, adică 1 din 3 români este la limita supravieţurii. Media în Europa este doar 2.
Însă, această pondere este în scădere. De la 44% în 2015 la până la 35% în 2022. Cu alte cuvinte: era mai multă lume la risc de sărăcie în urmă cu aproximativ 10 ani. Pe de-o parte, acest lucru este bun, dar nu este suficient pentru că trebuie să comparăm și polarizarea: adică bogații sunt mai bogați, săraci sunt mai săraci și care este raportul dintre ei.
Cele mai recente cifre de la Eurostat arată o realitate dură în România. Primii 20% dintre cei mai bogați față de ultimii 20% cei mai săraci, diferența e de 10 ori mai mare la bogăţie. Media în Europa e de 5.
Cu alte cuvinte, societatea noastră este mai polarizată. Trebuie să creștem pătura de mijloc astfel încât să nu fie două Românii, să nu fie diferenţe atât de mari de la un judeţ la altul sau de la un sector la altul, între privat şi stat.
Salariile în funcţie de judeţ
În București se câștigă cel mai bine, apoi urmează judeţele Cluj şi Timiş. Sunt şi judeţe unde se câştigă extrem de puţin. În Capitală se câştigă 6.377 de lei, în Cluj 5.800, Timiş 5.400. La extrema cealaltă, în Hunedoara se câştigă 3.604 lei, în Teleorman 3.664, Harghita la fel, aproape la jumătate faţă de Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰