Antena Meniu Search
x

Video O nouă lovitură pentru cei cu centrale de apartament. UE pregăteşte taxa pe metru cub de gaz consumat

Adio, centrale de apartament cu gaz! Uniunea Europeană vrea să le elimine ca să reducă poluarea şi dependenţa de importuri a multor ţări. Înlocuirea lor va costa, însă, foarte mult. Până să se aplice interdicţia, Bruxelles-ul pregăteşte o supra-taxă pentru emisiile de carbon produse de centrale. 

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 20:25

Vezi și

Comisia Europeană va impune producătorilor de centrale termice un indice minim de eficiență de 115%, imposibil de atins, spun experţii. Cu această condiţie neîndeplinită, din 2029 vor putea fi vândute doar pompe de căldură electrice sau hibride. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Aşa că, din acel an, centralele termice vor trebui să fie înlocuite. Iar procesul nu va fi deloc simplu. Se estimează că în România ar exista în jur de 3 milioane de centrale termice individuale.

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Cetăţenii să fie încurajaţi fie să se rebranşeze la sisteme de alimentare, acolo unde mai există. Fie măcar centrale de cvartal.

Sau sisteme care folosesc deşeuri biodegradabile, spre exemplu peleţi. Şi acestea, şi pompele de căldură, costă mai mult decât centralele termice.

Pe acelaşi subiect

Dumitru Chisăliţă, expert energie: Discutăm de o diferenţă de cel puţin trei ori, patru ori. O pompă de căldură cu eficienţă foarte mare, de tip sol-apă, la nivelul unei case de 150 de metri pătraţi, ajunge cu costurile la circa 15 mii de euro. O centrală termică ajunge la un 3.500 - 4.000 de euro. 

Măsura ar urma să reducă poluarea şi să scadă consumul de gaze

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Pe fondul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, dioxid de carbon. Pe de altă parte, reducerea importurilor şi dependenţei de gazele naturale. 

Corneliu Bodea, centrul român de energie: UE ar reduce cu peste 150 de miliarde de metri cubi consumul de gaz. Adică aproape cantitatea pe care noi o importăm din Federaţia Rusă.  

Martor: Sunt destul de poluante. Probabil soluţia ar fi să reuşim să reabilităm sistemul centralizat. 

Până la interzicerea centralelor termice pe gaz, Uniunea Europeană se gândeşte să impună o taxă pentru folosirea lor. Ideea este să plătim în plus la metru cub de gaz consumat. 

Tánczos Barna, ministrul mediului: O taxă suplimentară de emisii de carbon, care se va plăti de către toţi consumatorii de gaz. România are posibilitatea să compenseze această creştere de preţ, acordând subvenţie directă cetăţenilor vulnerabili. 

În Uniunea Europeană funcţionează acum 65 de milioane de centrale termice individuale. Opt țări, printre care Norvegia, Olanda sau Franţa, au început deja procesul de interzicere a lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » O nouă lovitură pentru cei cu centrale de apartament. UE pregăteşte taxa pe metru cub de gaz consumat