O nouă lovitură pregătită la adresa firmelor austriece din țară, după ce companiile de stat și-au mutat banii de la BCR
Potrivit unor surse guvernamentale, după ce companiile din subordinea Ministerului Transporturilor au trecut de la BCR la CEC Bank, acum autoritățile vor să mute și asigurările parcului auto de la firmele austriece tot la CEC Bank.
Compania Naţională De Drumuri a anunțat acum o săptămână că își mută banii de la BCR, unde rula 12 miliarde de lei anual, iar mai multe companii de stat au început să îi urmeze exemplul. Acum, Guvernul pregătește noi măsuri de boicot, după ce Austria ne-a interzis accesul în Schengen. Astfel, urmează ca mașinile de la Ministerul Transporturilor să se mute cu asigurările de la companiile austriece la CEC Bank, care ar urma să intre pe piața asigurărilor, potrivit unor surse guvernamentale.
De asemenea, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, şi-a anulat vacanţa în Austria ca formă de protest pentru că Viena a blocat aderarea României în Schengen. Asta deși președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu este de acord cu un boicot și vrea să urmeze calea diplomației.
Ciolacu: Boicotul fiecăruia dintre noi pentru umilinţa la care ne-a supus Austria e cu totul altceva
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat în urmă cu câteva zile că fiecare dintre noi avem dreptul să reacţionăm personal faţă de gestul făcut nu de austrieci, ci de conducătorii Austriei, după ce au blocat aderarea României la Spaţiul Schengen.
- Sorin Grindeanu şi-a anulat vacanţa de Revelion în Austria, pentru că Viena a blocat aderarea României în Schengen
- Românii au protestat sub geamul cancelarului austriac: Miliarde de euro ies din România prin firmele austriece,...
- Sondaj: Austriecii susţin decizia Vienei de a vota împotriva aderării României la Schengen. Cei mai mulţi dintre...
Marcel Ciolacu a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, susţinută la Bacău, cum comentează declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la neatacarea la Curtea de Justiţie Europeană a verdictului de la JAI şi că nu va exista un boicot la adresa Austriei.
“În acest moment preşedintele României participă la Consiliul European. Am înţeles că deja este anunţată o intervenţie a preşedintelui şi vom vedea dacă Consiliul European va lua vreo decizie în ceea ce priveşte, în primul rând, votul Austriei nejustificat împotriva României. Vorbim de două lucruri diferite. În primul rând, eu am declarat şi susţin în continuare, dacă decidenţii, conducătorii din Austria din acest moment au găsit de cuviinţă să voteze total nejustificat şi împotriva unei recomandări a Comisiei Europene, aceea ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Spaţiul Schengen, atunci cred că şi statul român este îndreptăţit să răspundă cu aceeaşi monedă. Ştiţi foarte bine că deciziile se iau printr-un consens. Un vot împotrivă înseamnă un vot, un drept de veto. În continuare consider că acest lucru trebuie să îl facă statul român. Repet, Austria a votat din interese mici, meschine, care ţin de alegerile interne din Austria. Nu ai dreptul la acest nivel, la nivelul Consiliului JAI, să-ţi exprimi un vot în funcţie de interesele tale politice locale. Vorbim de ceea ce ne-a unit când s-a format Uniunea Europeană”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a precizat că românii trebuie să apeleze la companiile româneşti şi a susţinut că fiecare are dreptul să reacţioneze la gestul făcut de conducătorii Austriei.
“În ceea ce priveşte boicotul asupra companiilor austriece, este cu totul altă discuţie. Şi aici îmi menţin părerea că, în primul şi în primul rând, românii trebuie să apeleze la companiile româneşti. Noi trebuie să ne implicăm ca aceste companii, chiar şi bănci, cum este CEC, cu capital românesc, trebuie să fie mai dinamice şi mai prezente în mediul de afaceri, este cu totul altceva. Dar dacă companiile româneşti au oferte mai bune decât celelalte companii, nu neapărat austriece, şi produsele româneşti sunt mai bune decât celelalte produse importate, mi se pare corect. Boicotul fiecăruia dintre noi pentru umilinţa la care ne-a supus Austria e cu totul altceva. Fiecare dintre noi avem dreptul, indiferent ce funcţie avem sau nu avem, avem dreptul să reacţionăm personal faţă de gestul făcut nu de austrieci, făcut de cei care, vremelnic, la fel ca şi noi, conduc acum statul austriac”, a mai afirmat liderul PSD.
Klaus Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, pe 14 decembrie că singura cale în a rezolva problema aderării României la Schengen este diplomaţia.
„Avem o agendă bogată astăzi şi mâine. Astăzi ne întâlnim cu partenerii din Asia de Sud-Est pentru a îmbunătăţii relaţia comercială. După aceea avem teme grele de discutat – Ucraina. Se discută despre energie pentru a vedea cum se poate merge mai departe, ideea este să facem tot ce putem ca să scădem preţul energiei, mai exact preţul gazului. Vom vorbi despre inflaţie. Alte teme sunt unele pe care eu le voi ridica. Voi ridica tema Schengen şi cred că aceasta e tema care pe noi ne interesează cel mai mult”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării miercuri la la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Bruxelles.
El a făcut şi o scurtă recapitulare a paşilor care au dus la votul Austriei privind Schengen, însă a adăugat că acest vot a fost o amânare, nu un refuz total pentru aderarea României.
„Săptămâna trecută miniştrii de Interne nu au reuşit să aprobe intrarea României şi Bulgarie în Schengen. Acum se pune problema cum continuăm. Noi românii dorim să fim în spaţiul Schengen. Rămâne un obiectiv naţional şi rămâne un obiectiv pentru mine în perioada următoare. Să vedem care suntt problemele şi piedicile care trebuie înlăturare. Avem două probleme – atitudinea Austriei care e rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu un nu definitiv. E o nuanţare a poziţiei. Acest vot a fost valabil şi pentru România şi Bulgaria. Votul Olandei a fost mixt pentru România a fost un da, pentru Bulgaria a fost un jumătate nu. Ştiu chiar de la premierul Olandei că nu a fost un nu definitiv pentru BUlgaria. E dorinţa unei amânări”, a completat Iohannis.
Acesta a mai spus că doar prin diplomaţie poate fi tratată această problemă, nu prin boicotarea Austriei.
„Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie – cu diplomaţie. Orice altceva, după părerea mea e exclus. Am auzit nenumărate opinii şi sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme. E evident că până aici s-au făcut paşi importanţi. De când avem un Guvern stabil am reuşit să convingem Olanda că România merită să intre în Schengen. Am convins Suedia, care a fost foarte reticentă după schimbarea de Guvern. Am reuşit să o convingem că merităm să intrăm, repet pe merit, nu pe milă. A fost ridicat MCV şi astfel a fost eliminată probabil cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen”, a mai precizat şeful statului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰