Video Oamenii de afaceri, îngrijoraţi de instabilitatea economică: "Nu funcţionează o politică pe bază de ameninţări"
Deprecierea leului, creşterea dobânzilor şi scăderea bursei îngrijorează oamenii de afaceri. Cea mai mare organizaţie patronală din ţară le cere candidaţilor la Preşedinţie să declare public că vor continua drumul european şi atlantic al României şi nu vor susţine măriri de taxe. Iulian Stanciu, membru în board-ul confederaţiei Concordia, a fost invitat aseară în platoul Obsevator şi a explicat ce înseamnă această instabilitate pentru mediul de afaceri.
- Iranul a lansat noi atacuri asupra Israelului. IDF controlează cerul Teheranului, susţine Netanyahu
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
Pentru mediul de afaceri, apartenenţa la UE, NATO şi Parteneriatul Strategic sunt vitale.
"Apartenenţa noastră la NATO funcţionează ca umbrelă de securitate. Securitatea este primul strat peste care noi putem construi încredere. Apartenenţa la UE ne ajută să avem democraţie, stat de drept şi economie de piaţă. Cu acestea, împreună, noi avem încredere", a declarat Iulian Stanciu, membru în board-ul confederaţiei Concordia
Iar pe baza încrederii, afaceriştii pot face investiţii în viitor. Investiţii care reprezintă drumul către prosperitate.
Oamenii de afaceri, îngrijoraţi de instabilitatea economică
- O mamă din UK îşi închiriază casa pe timp de vară şi locuieşte cu fiica într-o rulotă. Cât câştigă pe an
- Marinel s-a întors în țară după 25 de ani peste hotare și a dat lovitura în Maramureș cu o afacere inedită
- A plecat din corporație și acum câștigă 10.000 de dolari pe oră învăţându-i pe alţii să gătească
- La început a investit sume între 3 şi 7 dolari, apoi a ajuns la un profit de zeci de mii. Pasiunea din pandemie cu...
- Produsele bio cu care micii producători au succes în marile lanţuri de magazine. Cu cât vinde Dorian caserola
"Nu funcţionează o politică pe bază de ameninţări, pe bază de ură, pe bază de neîncredere", mai spune Iulian Stanciu.
În urmă cu un an şi jumătate, cea mai mare organizaţie patronală din ţară, alarmată de deficitul bugetar, a avut o întrevedere cu Guvernul. Soluţia de la Palatul Victoria a fost să împartă problema frăţeşte - jumătate să vină din creşterea de taxe, susţinută de mediul de afaceri, şi jumătate din tăieri din sectorul public. Rezultatul? În loc să scadă cheltuielile, au crescut cu 25%.
"Am văzut foarte multe promisiuni de la case ieftine şi la tot felul de promisiuni de plafonări, preţuri plafonate şi, nu ştiu, altfel de bazaconii fiscale. Nu credem că, pe ultima sută de metri, retragerea acestor promisiuni reprezintă un argument solid pentru a avea încredere".
Reprezentanţii mediului de afaceri cer soluţii clare şi management performant.
"Soluţia este un parteneriat preşedinte - prim-ministru şi Guvern mai departe care să poată adresa problema printr-o reformă profundă. România stă pe un potenţial fantastic. Avem toţi banii din PNRR. Avem un capital social fantastic în regiune şi în Europa, avem resurse foarte bune".
O distanţare de UE şi NATO, în orice fel, ce efecte concrete vă aşteptaţi şă aibă asupra investiţiilor străine?
Vedem în ultima vreme că investiţiile au fost amânate. Sunt foarte mulţi investitori, stăteam de vorbă şi cu avocaţi, sunt foarte multe tranzacţii care aşteaptă, stau cu pixul în mână să semneze noi tranzacţii şi noi investiţii, doar că au fost amânate.
Şi sunt efecte în lanţ. Amânarea investiţiilor sau anularea lor reprezintă, de fapt, o scădere pentru că investiţiile unei companii mari reprezintă veniturile uneia medii sau mici, care fără aceşti bani va da afară oameni, urmată de criză economică şi creşteri de preţuri.
"Noi suntem optimişti ca oameni de afaceri, credem în România şi vrem să facem investiţii în România".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰