Antena Meniu Search
x

Video Oraşul din România care vrea să concureze cu cele mai căutate staţiuni austriece. Sergiu a investit masiv într-un teren şi îşi aşteaptă deja profitul

În Maramureş, ca-n Austria. Dintr-o fostă localitate minieră, Cavnic se transformă pe modelul celor mai căutate staţiuni austriece de schi. Cei care investesc în spaţii noi de cazare folosesc piatră şi lemn, în stil tradiţional, ca materiale de construcţii. Autorităţile locale promit şi facilităţi fiscale pentru cei care schimbă faţa staţiunii din nordul ţării. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 16.06.2023, 17:48

Vezi și

Sergiu Costeniuc, administrator complex: Aici, în spatele meu, cum vedeţi, o să vină un restaurant. Partea de terasă o să fie din sticlă, mijlocul din sticlă şi lateralele, terasele, or să fie din lemn. În partea din spate o să vină 10 cabane din lemn rotund, pe rustic. 

Sergiu a investit masiv în ultimii ani pe un teren aflat între cele două pârtii de schi din Cavnic. A construit câteva pensiuni, iar acum a obţinut autorizaţia pentru un restaurant şi alte cabane. Toate vor fi din lemn pentru că materialul este unul fiabil, dar ajută şi la menţinerea unei temperaturi constante în interior, mai ales iarna. În imediată apropiere, un alt hotel se află deja în construcţie.

Sergiu Costeniuc, administrator complex: E din piatră. O să vină faţada din lemn. Lucrările au început în 2021, iar la finele anului 2024 o să se finalizeze toată lucrarea. 

Câţiva kilometri mai jos, se înalţă la poalele munţilor cinci cabane de lemn în stil austriac. Fiecare are 45 de metri pătraţi, iar construcţia lor a durat aproximativ un an.

Pe acelaşi subiect

Antreprenorii, încurajaţi să folosească lemnul şi piatra ca material de construcţii

Bogdan Scurtu, reprezentant cabane: Căbănuţa respectă structura de lemn înăuntru, este de lemn masiv. 

Autorităţile locale îi încurajează pe cei care construiesc în zonă să folosească lemnul şi piatra ca material de construcţii şi le promit diverse facilităţi fiscale. 

Vladimir Petruț, primar Cavnic: O să venim prima dată cu un pachet în funcţie de cum Codul Fiscal permite reducerea impozitelor şi taxelor locale. Şi diferite facilităţi pe care noi le putem oferi conform Codului Fiscal.

În staţiunea Cavnic se emit aproximativ 150 de autorizaţii de construcţii pe an, de trei ori mai mult decât în anii trecuţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Oraşul din România care vrea să concureze cu cele mai căutate staţiuni austriece. Sergiu a investit masiv într-un teren şi îşi aşteaptă deja profitul