Video Oraşul din România devenit campion la absorbţia fondurilor europene. Rezultatul se vede la fiecare pas: "Uitaţi ce superb"
Suntem de aproape 2 decenii în Uniunea Europeană şi trebuie să recunoaştem, acest lucru ne-a adus avantaje. Pe lângă libera circulaţie, ţara noastră s-a bucurat din plin de fondurile europene, nerambursabile, care acolo unde au fost cheltuite corect, au reuşit să schimbe lucrurile în bine. Practic la fiecare 1 euro cu care România a contribuit la bugetul Uniunii, ţara noastră a primit înapoi 3. Iar campion la atracţia de fonduri europene e judeţul Cluj, cu peste 2 miliarde de euro în ultimul deceniu.
Suntem în Dej, un oraş cu puţin peste 30.000 de locuitori, care în ultimul deceniu a profitat la maximum de fondurile europene. Doar Primăria oraşului a reuşit să atragă în ultimii 10 ani peste 180 milioane de euro. Rezultatul se vede la fiecare pas. Odată îndepărtate schelele de pe şantier, parcă alt oraş iese la iveală.
7 milioane de euro, bani europeni, a costat schimbarea la faţă a zonei centrale, care acum, în mare parte aparţine celor care preferă plimbările pe jos. Zona pietonală a fost mărită de la 3.000 la 7.500 mp, pavajul a fost schimbat, au fost plantaţi 30 de arbori iar elementele istorice au fost puse în valoare.
Cu 4 ani în urmă, monumentul cheie din centrul istoric, Biserica Reformată, construită în 1456, a intrat pe mâna constructorilor. Douăsprezece milioane de euro a costat întinerirea clădirii cu turnul său înalt de 71 de metri, vizibil din orice punct al oraşului.
25 milioane de euro au fost atraşi şi în învăţământ
25 milioane de euro au fost atraşi şi în învăţământ. Acum, toate şcolile din oraş se pot compara cu cele din Vestul Europei. Pe lângă modernizarea clădirilor vechi, au fost construite gradiniţe şi creşe noi. "Este o creşă construită de la zero. Toate dotările din creşă sunt noi. Avem 95 de locuri, 4 grupe, cantină proprie, sală de mese dotată cu mobilierul necesar pentru a putea găti copiilor mese sănătoase", a declarat Irodina Ionescu, director grădiniţă.
Săli de sport în fiecare şcoală şi panouri solare pentru energia regenerabilă sunt doar câteva din avantajele pe care le-au adus investiţiile atrase. Prin oraş, circulă acum autobuze electrice. Pentru a încuraja transportul verde, mai ales pe distanţe mici, tot pe fonduri europene a fost înfiinţat un sistem de bikesharing.
13 kilometri de piste au fost construiţi doar în ultimul an
În tot oraşul au fost răsfirate 16 staţii de andocare în care se găsesc 220 biciclete publice. Acestea pot fi folosite timp de 60 minute gratuit, dar după expirarea timpului, tariful nu e mare, de 5 lei/oră. Pentru a încuraja folosirea lor, pe marginea străzilor principale dar şi în zonele de promenada din oraş, au fost amenajate piste de biciclete, cele mai multe conectate deja între ele.
13 kilometri de piste au fost construite doar în ultimul an. Cele 60 de milioane de euro din bani europeni au modernizat întreaga infrastructură a oraşului.
O veche pădure urbană a fost transformată într-un parc imens
O veche pădure urbană a fost transformată într-un parc imens, de 170 de mii de metri pătraţi, care acum este locul preferat al localnicilor pentru a petrece timp în aer liber. Aici găsim piste de biciclete şi de alergare, cu spaţii de grătar, locuri de joacă şi zone de plimbat câinii. "Înainte a fost o pădure abandonată. Nu era nimic, numai bălării. Acum, uitaţi ce superb. Poţi veni cu copilul liniştit", spune un localnic.
Primii bani europeni, investiţi acum 15 ani, au transformat un simplu lac sărat în cea mai atractivă staţiune balneară din zonă, Parcul Balnear Toroc. "Dacă nu reuşim să atragem europene, nu reuşim să dezvoltăm oraşul din bugetul local", explică Costan Morar, primarul municipiului Dej.
Cele mai multe fonduri europene au fost atrase de Capitală, peste 18 miliarde de lei în ultimul deceniu. În provincie, judeţul Cluj a reuşit să profite cel mai mult de banii de la Uniunea Europeană, urmat de judeţele Constanța și Iași.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰