Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pactul celor mai mari 11 bănci din SUA pentru a salva o altă bancă a bogaţilor, aflată în pragul colapsului

Cele mai mari 11 bănci din SUA au intervenit pentru a salva o altă bancă regională, First Republic Bank. Au depus în total 30 de miliarde de dolari în depozite neasigurate la această bancă, în încercarea de a opri panica ce a cuprins piața financiară americană după recentele falimentări bancare, relatează The Wall Street Journal.

de Redactia Observator

la 17.03.2023 , 11:34

Pactul celor mai mari 11 bănci din SUA pentru a salva o altă bancă în pragul colapsului First Republic Bank - Getty Images

Directorii băncii s-au reunit în ultimele zile pentru a formula planul, discutând cu şefa Trezoreriei, Janet Yellen, alți oficiali americani precum și cu autoritățile de reglementare din sistemul bancar, scrie cotidianul financiar The Wall Street Journal

JP Morgan Chase, Citigroup, Bank of America și Wells Fargo au făcut fiecare un depozit neasigurat de 5 miliarde de dolari la First Republic, au declarat băncile într-un comunicat. Morgan Stanley și Goldman Sachs au venit şi ele cu 2,5 miliarde de dolari fiecare, în timp ce alte cinci bănci au contribuit cu 1 miliard de dolari fiecare. Celelalte bănci care contribuie la pachetul de salvare pentru First Republic sunt U.S. Bancorp, PNC Financial Services, Truist Financial, Bank of New York Mellon şi State Street Corp.

"Această demonstrație de sprijin din partea unui grup de bănci mari este binevenită și arată rezistența sistemului bancar", au declarat într-un comunicat Departamentul Trezoreriei al SUA, Rezerva federală a SUA (cunoscută și sub denumirea de Federal Reserve sau pur și simplu Fed, adică Banca Centrală a SUA) şi Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC).

Articolul continuă după reclamă

Marile bănci au primit în ultima săptămână un val de depozite de miliarde de dolari de la creditori regionali, inclusiv Banca First Republic, în urma prăbușirii Silicon Valley Bank și Signature Bank. JPMorgan și celelalte bănci returnează acum o parte din banii pe care i-au încasat. Depozitele nu implică nicio tranzacție specială și au o dobândâ la fel ca cea a celorlalți deponenți ai băncii, potrivit surselor citate de WSJ.

Pe acelaşi subiect

Ce este First Republic Bank şi ce probleme are banca 

Infuzia de cash ar putea rezolva problemele urgente ale First Republic Bank, legate de scăderea prețului acțiunilor și de deponenții care au dat fuga să scoată banii. Dar banca se va confrunta în continuare cu un mediu de afaceri mai dur, cu creşteri ale dobânzii de referinţă și cu deponenți conștienți de capcanele depozitelor mari neasigurate. Șefa Trezoreriei americane Janet Yellen a încercat să-i liniștească pe deponenții nervoși: "Americanii se pot simți încrezători că depozitele lor vor fi acolo atunci când au nevoie de ele", a spus ea.

Pactul bâncilor este un efort extraordinar de a proteja întreg sistemul bancar de panica răspândită. După colapsurile Silicon Valley Bank și Signature Bank, erau temeri tot mai mari că First Republic Bank ar putea fi următoarea care cade. Grijile s-au răspândit în întreaga lume. Credit Suisse, afectată de o serie de greşeli și de plecări ale clienților, s-a văzut nevoită să-și asigure miercuri o salvare de peste 50 de miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei, după ce prețul acțiunilor s-a prăbuşit. 

Acțiunile First Republic au crescut cu 10% joi, după ce au scăzut cu peste 60% în această săptămân iar valoarea sa de piață a scăzut de la 21 de miliarde de dolari pe 8 martie, când a început criza Silicon Valley Bank, la sub 5 miliarde de dolari.

Prăbușirea Silicon Valley Bank a stârnit îngrijorare cu privire la alte bănci regionale care au depozite neasigurate. First Republic, cu sediul în San Francisco, are clienţi similiari cu cei ai Silicon Valley Bank. Clienții au retras miliarde de dolari din depozitele la First Republic. Banca a încercat să oprească valul duminică, anunțând o finanțare suplimentară de la Fed și JPMorgan, care au oferit băncii lichidităţi de 70 de miliarde de dolari. 

S&P a retrogradat obligațiunile băncii la statutul de "junk"

First Republic a declarat joi că a împrumutat până la 109 miliarde de dolari de la Fed într-o noapte din ultima săptămână. Instituţia a spus că depozitele asigurate au rămas stabile în ultima săptămână și că fluxurile de retragere a depozitelor au "încetinit considerabil". Cu toate astea, S&P a retrogradat miercuri obligațiunile băncii la statutul de junk, iar investitorii au continuat să vândă, adăugând şi mai multă incertitudine. Situația volatilă amintește de drama care a lovit sistemul bancar în 2008.

Performanţele de pe bursă ale First Republic au fost mult timp invidia industriei bancare. Banca are clienți bogaţi, companii sau persoane fizice, de pe costa de vest a SUA. Afacerea se bazează pe acordarea de credite ipotecare uriașe unor clienți precum Mark Zuckerberg. Puține dintre aceste împrumuturi au mers vreodată rău. Banca avea active de aproximativ 213 miliarde dolari și 176 miliarde dolari în depozite la sfârșitul anului 2022.

Profitul băncii a crescut în 2022, dar majorările repetate şi agresive ale dobânzii de referinţă de către Fed au avut un impact negativ. Clienții bogați ai First Republic nu mai erau atât de mulțumiți să lase sume uriașe de bani în conturile băncii fără a obţine câștiguri.  Industria a mai încercat să se unească în vremuri de criză, dar cu rezultate mixte. În 2008, directorii executivi au încercat o abordare similară pentru a salva Lehman Brothers, dar nu au reușit să ajungă la un acord.

Banca centrală americană  a anunţat joi că, de duminică, a împrumutat aproape 12 miliarde de dolari băncilor americane, în cadrul noului său dispozitiv, anunţat după falimentul SVB, pentru a le permite acestora să onoreze cererile de retragere ale clienţilor lor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri economice » Pactul celor mai mari 11 bănci din SUA pentru a salva o altă bancă a bogaţilor, aflată în pragul colapsului