Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Vânzarea terenurilor agricole ar putea fi drastic restricţionată în România

Un proiect de lege depus la Senat limitează drastic vânzarea terenurile agricole, ca să stopeze înstrăinarea.

de Redactia Observator

la 28.10.2017 , 12:47

Un proiect de lege depus la Senat limitează drastic vânzarea terenurile agricole. Iniţiatorii spun că proiectul vine după ce peste jumătate de milion de hectare de teren arabil din România, adică, mai bine de o treime din întreaga suprafaţă arabilă a ţării, a ajuns. pe mâini străine.

Aproape jumătate de milion de hectare de teren agricol au fost cumpărate de străini doar în ultimii trei ani. Realitate este însă mult mai îngrijorătoare. Străinii deţin deja 40 la sută din suprafaţa arabilă de la noi, adică, în jur de  5,3 milioane de hectare.  Pentru acest drept, acum un an, mii de ţărani români şi-au lăsat ogoarele şi au venit la Bucureşti.

Conform proiectului, doar coproprietarii, rudele de gradul 1, arendaşii, statul român, precum şi proprietarii de terenuri agricole vecini au dreptul de a cumpăra pământul arabil scos la vânzare. Dacă niciunul dintre aceştia nu vrea să cumpere, atunci următorii în drept de a deveni proprietari sunt localnicii, ori cei din satele vecine. Proiectul stabileşte regulile şi pentru societăţile agricole.

Vezi și

Proiectul de lege a fost depus la Parlament şi urmează să fie dezbătut şi votat în perioada următoare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Ştiri economice » Vânzarea terenurilor agricole ar putea fi drastic restricţionată în România