Video Paradoxul agriculturii româneşti. Exporturi record la preţuri minime, în "cel mai bun an din istorie"
Deși multe segmente ale economiei au avut de suferit din cauza pandemiei, traficul de mărfuri din Portul Constanța nu a fost lovit de criză. Din contră! Este cel mai mare din istorie! Avem record şi la exportul de cereale, anul acesta, iar navele din port sunt tot timpul pline. Partea proastă este că vindem cerealele ieftin, pentru că nu le putem prelucra în ţară.
Traficul de mărfuri în porturile maritime românești se îndreaptă, în acest an, spre un record absolut. "Înainte de 89 au fost 62 de milioane de tone, iar în 2019 au fost 66. Şi estimăm că vom ajunge la 68 de mil de tone anul acesta. Cel mai bun an din istorie", spune Florin Goidea, directorul Portului Constanţa. 2021 a fost cel mai bun an din istorie și pentru exportul de cereale. "La cereale suntem deja la 23 de mil de tone faţă de 20 anul trecut", adaugă Florin Goidea.
România, cel mai mare exportator de cereale din UE
În prezent, România este cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, fiind urmată de Franța. Exporturile masive pe cale maritimă au generat investiţii mari în instalaţiile de încarcare ale portului. "Ne aflăm în cel mai modern terminal din Europa din acest moment. Cel mai rapid, care deserveşte cea mai adâncă dană din Bazinul Mării Negre", arată Dan Dolghin, şef terminal de cereale.
Constanţa are mai multe firme care operează nave ce transportă cereale. Însă exporturile record de anul acesta îi bucură pe producători doar pe jumătate. Pentru că ţara noastră nu mai are fabrici de procesare a materiilor prime, suntem puşi în situaţia de a vinde grâul ieftin, în afară, şi de a importa cocă congelată, mai scumpă. Uneori făcută chiar din grâul românesc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰