Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Patronii de hoteluri şi restaurante vor ca bacşişul să fie plătit cu cardul, dar fără TVA

Patronii de hoteluri şi restaurante vor bacşişul pe bonul fiscal. Dar... fără taxe. Tot ce lăsăm peste nota de plată va fi gestionat de angajatori, iar ospătarii vor avea obligaţia de a-şi declara veniturile la finalul anului.

de Redactia Observator

la 11.02.2019 , 22:56

Patronii de hoteluri şi restaurante vor bacşişul pe bonul fiscal. Dar... fără taxe. Tot ce lăsăm peste nota de plată va fi gestionat de angajatori, iar ospătarii vor avea obligaţia de a-şi declara veniturile la finalul anului. Ei nu văd cu ochi buni această măsură pentru că nu vor să dea niciun leu statului. Aceeaşi propunere a mai fost dezbătută şi în urmă cu patru ani, doar că nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

În prezent, bacşişul cash încasat de ospătari sau de chelneri nu este înregistrat. Iar clienţii care vor să plătească o atenţie cu cardul nu pot să facă asta decât dacă angajatorul, din proprie iniţiativă, taxează bacşişul ca serviciu suplimentar pe bon.

Acestuia i se aplică TVA - o suprataxă pe care atât patronii, cât şi ospătarii, o consideră nejustificată. 

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ceea ce vor patronii din industria hotelieră şi de restaurante este ca bacşişul să fie reglementat prin lege, la fel ca în alte state. I-au trimis chiar şi o propunere ministrului de Finanţe. Atenţia chelnerului ar urma să fie trecută separat pe bonul fiscal. Nu i s-ar aplica TVA. În schimb, chelnerii ar fi obligaţi să declare anual veniturile obţinute din bacşiş şi apoi să plătească la stat 10% impozit. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dacă această propunere înaintată ministerului de Finanţe va prinde contur, patronii vor fi cei care vor gestiona bacşişul plătit cu cardul. Banii vor fi înregistraţi şi apoi împărţi angajaţilor. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ospătarii în schimb, nu vor să audă de aşa ceva. Din bacşiş îşi măresc de 2-3 ori veniturile.  

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Şi clienţii şi-ar dori ca banul să ajungă doar în buzunarul chelnerului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Salariile angajaţilor din hoteluri şi restaurante au rămas cele mai mici din eco­nomie, în jur de 1.600 lei net, deşi deficitul de personal din industrie este de aproape 100.000 de persoane.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Patronii de hoteluri şi restaurante vor ca bacşişul să fie plătit cu cardul, dar fără TVA