Patronii de hoteluri şi restaurante vor ca bacşişul să fie plătit cu cardul, dar fără TVA
Patronii de hoteluri şi restaurante vor bacşişul pe bonul fiscal. Dar... fără taxe. Tot ce lăsăm peste nota de plată va fi gestionat de angajatori, iar ospătarii vor avea obligaţia de a-şi declara veniturile la finalul anului.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Patronii de hoteluri şi restaurante vor bacşişul pe bonul fiscal. Dar... fără taxe. Tot ce lăsăm peste nota de plată va fi gestionat de angajatori, iar ospătarii vor avea obligaţia de a-şi declara veniturile la finalul anului. Ei nu văd cu ochi buni această măsură pentru că nu vor să dea niciun leu statului. Aceeaşi propunere a mai fost dezbătută şi în urmă cu patru ani, doar că nu s-a ajuns la nicio înţelegere.
În prezent, bacşişul cash încasat de ospătari sau de chelneri nu este înregistrat. Iar clienţii care vor să plătească o atenţie cu cardul nu pot să facă asta decât dacă angajatorul, din proprie iniţiativă, taxează bacşişul ca serviciu suplimentar pe bon.
Acestuia i se aplică TVA - o suprataxă pe care atât patronii, cât şi ospătarii, o consideră nejustificată.
Ceea ce vor patronii din industria hotelieră şi de restaurante este ca bacşişul să fie reglementat prin lege, la fel ca în alte state. I-au trimis chiar şi o propunere ministrului de Finanţe. Atenţia chelnerului ar urma să fie trecută separat pe bonul fiscal. Nu i s-ar aplica TVA. În schimb, chelnerii ar fi obligaţi să declare anual veniturile obţinute din bacşiş şi apoi să plătească la stat 10% impozit.
Dacă această propunere înaintată ministerului de Finanţe va prinde contur, patronii vor fi cei care vor gestiona bacşişul plătit cu cardul. Banii vor fi înregistraţi şi apoi împărţi angajaţilor.
Ospătarii în schimb, nu vor să audă de aşa ceva. Din bacşiş îşi măresc de 2-3 ori veniturile.
Şi clienţii şi-ar dori ca banul să ajungă doar în buzunarul chelnerului.
Salariile angajaţilor din hoteluri şi restaurante au rămas cele mai mici din economie, în jur de 1.600 lei net, deşi deficitul de personal din industrie este de aproape 100.000 de persoane.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰