Antena Meniu Search
x

Video Pepenii de Dăbuleni au ajuns mai devreme în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram de lubeniţă la tarabe

Pepenii din Oltenia s-au copt și iau drumul piețelor din marile oraşe cu două săptămâni mai devreme decât în mod normal. Fructele se vând la Dăbuleni cu 2 lei kilogramul, dar ajung pe tarabe cu preţuri şi de trei ori mai mari. 

de Diana Severin

la 13.06.2024 , 21:07

Faimoşii pepeni de Dăbuleni sunt deja dulci, deşi în mod normal mai dura până erau copţi cât trebuie pentru a fi vânduţi. 

"Timpurietatea este dată de solul nisipos şi temperaturile ridicate din zona noastra, dar şi priceperea oamenilor care fac aceasta activitate de 40-50 de ani si sunt profesionişti", a spus Marian-Viorel Nanu - Viceprimar Dăbuleni.

Cât costă kilogramul de pepeni de Dăbuleni în pieţe

Vezi și

Pe câmpurile din zona cunoscută sub numele de Sahara Olteniei, lubenițele sunt adunate cu grijă, iar cultivatorii ştiu exact care sunt fructele numai bune de pus pe masă.

Pe acelaşi subiect

"Codiţa verde spune că fructul este recoltat cât mai recent, o codiţă mai uscată înseamnă că fructul are câteva zile de recoltare. Alt criteriu de sortare e acea pată galbenă. Cu cât este o culoare mai spre portocaliu, asta înseamnă că fructul e la maturitate", spune Daniel Ţecan - cultivator pepeni.

În Oltenia sunt cultivate mii de hectare de pepeni verzi şi vărgaţi. Odată culeşi ajung în pieţele din marile oraşe. Un kilogram de lubeniţă e vândut pe câmp cu 2,5 până la 3 lei şi ajunge să coste la tarabă chiar şi dublu. Cu toate astea, producătorii se tem că ar putea ieşi pe minus la final de sezon.

Pepenii se mai cultivă şi în alte zone din ţară, cum ar fi Brăila, Galaţi, Buzău, Timiş sau Teleorman. Cu o recoltă de 140.000 de tone de pepeni verzi, România ocupă locul 4 în Uniunea Europeană

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Stiri economice » Pepenii de Dăbuleni au ajuns mai devreme în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram de lubeniţă la tarabe