Video Kiwi, curmali şi kaki în loc de pepeni de Dăbuleni. Fermierii din Oltenia se reorientează după ce seceta le-a distrus plantaţiile
Primul val de caniculă din acest an va lovi România în următoarele zile, cu temperaturi de august, aproape 40 de grade la umbră. Fermierii din sudul ţării privesc neputincioşi, de la an la an, cum Oltenia trece prin fenomenul de deşetificare. Unii au înlocuit merii şi perii cu arbori exotici, kiwi şi curmali.
Nisipul s-a întins încet dar sigur peste Oltenia. De la an la an temperaturile sunt tot mai mari, iar pământul tot mai uscat.
Fenomenul pare de neoprit. Aproximativ 40.000 de hectare sunt afectate doar în Dolj
"Aceste defecte de deflaţie eoliană ar trebui prevenite sau menţinute în forma actuală astfel încât să nu se mai extindă", spune Ion Popa, Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice.
Chiar lângă Dăbuleni, comuna care ne dă cei mai gustoşi pepeni, terenurile sunt acoperite cu dune de nisip, un fenomen straniu pentru România. Oamenii care locuiesc aici se chinuie să îşi ţină recoltele în viaţă.
- Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape...
- Afaceri ofilite de încălzirea globală. Mărturia unui agricultor cu experiență din Mehedinți: "E dezastru"
- Un gigant chinez deschide o subsidiară în România. Firma se va ocupa de construcţia parcurilor fotovoltaice
"Udăm toată ziua să putem să ţinem culturile. Sistemul de irigaţii nu mai funcţionează, a fost totul rupt, totul un dezastru", spune Moraru George - agricultor.
Agricultorii au înlocuit pepenii cu kiwi şi curmali
Legumele şi fructele cultivate cândva in Oltenia rezista tot mai greu acum pe solurile nisipoase. Fermierii sunt obligati sa se reorienteaze.
"Mergem in special ca si noutate spre speciile iubitoare de căldură, curmalul chinezesc, kaki, kiwi, fistic. Migdalul se comporta foarte bine", spune Aurelia Diaconu, director Statiunea de Cercetare Dabuleni.
O treime din tot teritoriul României şi 40% din suprafaţa agricolă se află în zone care prezintă risc de deşertificare. Specialistii spun ca împădurirea ar fi una dintre soluții pentru a opri acest fenomen. Potrivit ONU, la nivel global, perioada de seceta a crescut cu aproape 30 % faţă de anul 2000. Dacă nu se iau măsuri urgente, fenomenul ar putea afecta peste trei sferturi din populaţia lumii până în 2050.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰