Antena Meniu Search
x

Video Peste un milion de români vor primi salariile în funcţie de performanţă. Domeniile în care se va aplica noua regulă

Modificări majore pentru 1.300.000 de bugetari. Salariul lor va fi calculat în funcţie de performanţele profesionale. Posturile de la stat vor fi clasificate în funcţie de complexitatea muncii, iar profesorii, cercetătorii şi IT-ştii vor avea salarii aproape ca la privat, promite ministrul Muncii.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 24.10.2023, 21:14

Vezi și

În  noua lege, posturile vor fi ierarhizate pe o scară de la 1 la 12. 1 este atribuit paznicului, iar 12 - președintelui ţării. La gradul 4 se încadrează, de exemplu, poliţistul local, economistul şi asistentul maternal, cu studii medii sau superioare. La nivelul 7 găsim inspectori vamali, lectori universitari şi criminalişti. În funcţie de grad va fi calculat salariul bugetarilor, care va avea o parte fixă și una variabila, în funcție de performanță. "Este foarte importantă performanţa în administraţia centrală şi locală. Imi doresc să avem o lege a salarizării cât mai simplă, clară, dar care să-i stimuleze pe cei care muncesc", a declarat Simona Bucura - Oprescu, ministrul Muncii.

Şi salariile angajatilor din administrațiile locale se vor modifica

Asta înseamnă că profesorii ar putea primi salariu mai mare dacă elevii lor se califică la olimpiade, iar inspectorii antifraudă vor fi plătiţi în funcție de amenzile date și neregulile descoperite. "Trebuie realizati in primul rand indicatorii de performanta, sistemul privat deja are un sistem clar si transparent de indicatori de performanta, un salariu de baza plus prime sau bonusuri de performanta. Este necesara o analiza intre ceea ce piata fortei de munca are nevoie si ceea ce ne ofera sistemul educational, o analiza a competentelor pentru a face performanta", a declarat Leonard Rizoiu, specialist resurse umane.

Noua lege a salarizării propune şi creşterea unor lefuri din domeniile bugetare care duc lipsă de personal tocmai din cauza veniturilor mici. "Diferentele notabile intre stalariile privat si public sunt la specialistii in digitalizare. Statul are probleme in a atrage candidati din mediul privat", a declarat Leonard Rizoiu, specialist resurse umane. Un informatician cu experinţă, angajat la o primărie, câștigă 6.000 de lei în mână, în medie. La privat, salariul este mai mult decât dublu. Conform noii legi, IT-stul de la stat ar putea să câştige la fel de mult, dacă va primi atribuţii suplimentare şi în funcţie de complexitatea muncii, studii şi performanţă.

Şi salariile angajatilor din administrațiile locale se vor modifica. Acestea vor fi stabilite, însă, de Ministerul Muncii, nu de primari sau preşedinţi de consilii judeţene, ca acum. "E un haos, in administraţia publica locala lucrurile sunt scapate de sub control. O sa observati ca sunt incadrari si grile diferite de la un sectror al altul, nu mai spun in teritoriu", a declarat Mircea Burlacu, vicepreşedinte BNS. Cele peste 50 de tipuri de sporuri pe care bugetarii le primesc acum vor dispărea. Noua lege a salarizării nu va fi gata cel mai probabil pânăî la finalul acestui an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Peste un milion de români vor primi salariile în funcţie de performanţă. Domeniile în care se va aplica noua regulă