Antena Meniu Search
x

PFA sau SRL în 2024. Avantaje şi dezavantaje pentru fiecare

Mulţi români întreprind diferite activităţi, extracurriculare, pentru a-şi dezvolta situaţia financiară, însă există numeroase semne de întrebare în legătură cu avantajele şi dezavantajele de a încasa banii ca PFA (Persoană Fizică Autorizată) sau SRL (Societate cu Răspundere Limitată).

de Redactia Observator

la 23.02.2024, 12:46

PFA sau SRL, marea dilemă a românilor care vor să facă bani pe cont propriu
PFA sau SRL, marea dilemă a românilor care vor să facă bani pe cont propriu - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Mulţi români încasează bani pe Persoană Fizică Autorizată sau Societate cu Răspundere Limitată.

Există informaţii care arată că, în România, există aproape 500.000 de PFA-uri şi peste un milion de SRL-uri, însă cifrele variază de la an la an pentru că anual se înfiinţează sau se radiază zeci de mii de companii.

Iar întrebarea momentului rămâne. În 2024 este mai avantajos să-ţi deschizi o Societate cu Răspundere Limitată sau să încasezi banii ca Persoană Fizică Autorizată.

PFA sau SRL, două opţiuni pentru cei care vor să-şi deschidă o afacere

În primul rând trebuie precizat că este evident că întrebarea legată de oportunitatea de a deschide un SRL sau de a încasa banii ca PFA se adresează în special celor la început de drum, care vor să-şi deschidă o afacere.

Pe acelaşi subiect

Culmea, opiniile specialiştilor variază, cei mai mulţi considerând că există atât avantaje importante, cât şi dezavantaje importante în ceea ce priveşte deschiderea unui SRL sau mizarea pe ideea de PFA.

Avantajele şi dezavantajele unui PFA

Conform blaj-law.ro, există numeroase avantaje în ceea ce priveşte mizarea pe ideea de PFA. Vorbim despre costuri reduse de înfiinţare, posibilitatea ca afacerea să fie gestionată strict de persoana respectivă sau posibilitatea de a depune mai puţine declaraţii decât un SRL.

De asemenea, procesul birocratic de radiere a unei PFA este mai simplu, iar profitul realizat de PFA poate fi utilizat oricând.

Pe de altă parte, există un mare dezavantaj în ceea ce priveşte PFA-ul. O Persoană Fizică Autorizată răspunde cu patrimoniul propriu pentru pierderile financiare ale firmei.

Avantajele şi dezavantajele unui SRL 

Ca şi în cazul PFA, există numeroase avantaje şi dezavantaje în ceea ce priveşte o Societate cu Răspundere Limitată. Sursa amintită precizează că unul dintre cele mai mari avantaje pentru un SRL este că asociaţii răspund pentru pierderile firmei doar în limita capitalului social.

Pe de altă parte, un mare dezavantaj este că pentru utilizarea profitului obţinut de SRL trebuie aşteptate dividendele de la final de an sau de trimestru.

De asemenea, SRL-ul poate participa la licitaţii publice sau private şi are avantajul că îşi poate continua activitatea chiar dacă unul dintre asociaţi decide să se retragă sau devine incapabil.

Care este varianta cea mai bună în 2024

Cum spuneam şi mai sus, inclusiv părerile specialiştilor sunt împărţite când vine vorba de oportunitatea de a-ţi deschide o PFA sau un SRL în 2024.

Totuşi, ţinând cont de cât de multe SRL-uri şi cât de multe PFA-uri există în România, pare că cei mai mulţi români trag spre ideea de a-şi deschide un SRL, chiar dacă asta necesită mai multă răbdare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » PFA sau SRL în 2024. Avantaje şi dezavantaje pentru fiecare