Meniu
Search
x

Piață alimentară cu produse româneşti certificate, deschisă în București

S-a deschis în Bucureşti prima piaţă agroalimentară cu produse româneşti certificate. Pe principiul sănătos şi bun, are pe tarabe şi alimente bio, şi produse tradiţionale. Moda eco a câştigat tot mai mulţi adepţi în pandemie, mai ales în marile oraşe. Totuşi, spun specialiştii, suntem cu mult în urma europenilor.

De Andra Mitu la 19.09.2020, 23:03
Vezi și
  • Noua piață se află în Colentina.
  • Cumpărăturile sunt achitate la casa de marcat.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.

Adepţii alimentaţiei sănătoase pot să-şi facă aprovizionarea din noua Piaţă a românilor din cartierul bucureştean Colentina.

Nu este orice fel de brânză. Vânzătorii garantează că este bio, aşa cum sunt cele mai multe produse din piaţă. Restul sunt tradiţionale, adică direct de la producători, indiferent că vorbim de cozonaci, cârnaţi, zacuscă, lactate, şi legume şi fructe.

Eugenia Moţarschi, preşedinte Asociaţia producătorilor din Vrancea: Toate sunt 100% naturale, nu avem aditivi deloc, nici compusi chimici, ouale sunt oua.

Piaţa e modernă, iar cumpărăturile nu se achită la tarabă, ci la casa de marcat.

Însă nu orice e natural şi tradiţional este şi bio. Eticheta trebuie să ateste că produsul respectă cerinţele ecologice. România produce materie primă bio de calitate pe o suprafaţă de 364 de mii de hectare. Paradoxal, pe rafturile magazinelor cu greu găsim alimente eco din ingrediente autohtone.

Avraham Marian Cioceanu, preşedinte Asociatia Bio România: Peste 90%, ca sa nu zic 95, 99, in functie de sortiment, se duc la export, materii prime agricole. Daca va duceti la orice supermarket, 90% din alimente sunt de import, Germania, Italia, Franta si unele din ele sunt facute cu materii prime romanesti.

Românii mănâncă produse bio de peste 20 de milioane de euro pe an. Suntem însă o piaţă mică. De exemplu, Germania are vânzări anuale de 9,5 miliarde de euro.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Piață alimentară cu produse româneşti certificate, deschisă în București