Piața de energie electrică din România s-a blocat, iar producția scade. Specialiști: OUG 119 plafonează prețurile la niveluri nerealiste
Piața electricității din România s-a blocat, iar producția scade. Una dintre cauze este ordonanța 119 care plafonează prețurile la niveluri nerealiste, susțin experții din domeniu, potrivit publicației Curs de Guvernare.
![Piața de energie electrică din România s-a blocat, iar producția scade. Specialiști: OUG 119 plafonează prețurile la niveluri nerealiste Piața de energie electrică din România s-a blocat, iar producția scade. Specialiști: OUG 119 plafonează prețurile la niveluri nerealiste](https://img.observatornews.ro/0/2022/10/14/492652/shutterstock-1088177672-833ec71d.webp?w=430&f=2&v=2)
Ordonanța de Urgență 119, emisă și intrată în vigoare pe 1 septembrie, a adus noi modificări cu privire la plafonare și compensare, modificări care au dus la întârzierea emiterii facturilor. Însă OUG 119 a ajuns, la începutul lunii octombrie, în Camera Deputaţilor, unde urmează să fie iar schimbată. Premierul Nicolae Ciucă vrea ca, pentru plafonarea preţului, să se ia în calcul consumul pe luna curentă.
Septembrie 2022 a fost prima lună de aplicare a OUG 119 care impune prețuri angro de cel mult 450 lei / MWh. În intervalul de timp menționat nu s-a tranzacționat decât un singur contract cu livrare la termen pe piața contractelor bilaterale de la bursa OPCOM. Este vorba de 2.715 MWh (mii kWh), o valoare de peste 580 de ori mai mică decât s-a tranzacționat anterior cu livrare în septembrie 2022, potrivit sursei citate.
Consumul final de energie electrică a totalizat, în primele opt luni ale acestui an, peste 35,151 miliarde kWh, fiind cu 5,3% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce în economie s-a diminuat cu 4,5%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat. Doar în luna august 2022, producția de electricitate a scăzut cu 6,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Se produce mai puțin și pentru că și consumul a scăzut, în special în zona marilor industrii și mă aștept la scăderi ale consumului în continuare (în special la gaze naturale)”, a explicat Sorin Elisei, director de energie și sustenabilitate la Deloitte.
- România va furniza de joi energie electrică în Republica Moldova. Maia Sandu a mulţumit public pentru sprijinul...
- Cele două electrocasnice care consumă cel mai mult curent. Înlocuirea lor poate aduce economii substanţiale
- Românii care ar putea da tot salariul pe factura la energie în februarie. Anul Nou vine şi cu regularizările
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei
Doar tranzacții de azi pe mâine
Specialistul a explicat faptul că, în acest moment, nu se mai fac tranzacții decât de azi pe mâine (PZU). Faptul că nu se mai tranzacționează nimic decât pe PZU „este clar o reacție la plafonarea prețului maxim decontabil de către furnizori în cadrul schemei (de plafonare, 1300 lei/MWh)” (…)
Și, „în mod rezonabil nu se poate aștepta nimeni ca prețul angro să fie 450 lei/MWh” (prețul maxim impus producătorilor de aceeași OUG). Contribuția marilor producători de stat la producția națională de electricitate este în jur de 70%. Diferența este tranzacționată de producătorii privați, a explicat Sorin Elisei, pentru Curs De Guvernare.
În septembrie 2022 volumul tranzacțiilor pe PZU a fost relativ stabil în termeni anuali (cu nici 3% mai mult decât în septembrie 2021). Chiar și așa, cele 1,81 milioane MWh tranzacționate pe PZU în septembrie 2022 au fost cu peste 18% mai puține decât în august. Ceea ce de asemenea exprimă blocajul formării unui preț de referință pe piață, potrivit sursei citate.
Dacă lucrurile vor rămâne la fel și după dezbaterile din Camera Deputaților, se va pune o presiune suplimentară pe furnizorii onești, „extremă pe finanțare și costuri”, consideră Sorin Elisei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰