Video Cele două electrocasnice care consumă cel mai mult curent. Înlocuirea lor poate aduce economii substanţiale
Electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energie în perioada următoare. Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire. Înlocuirea lor cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, poate presupune un efort financiar, dar la finalul fiecărei luni facturile vor fi cu siguranţa mai mici.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Odată cu creşterea facturilor la energie, mulţi români caută variante să economisească. Deşi încearcă să consume mai puţin curent electric, electrocasnicele mai vechi de 10 ani le dau calculele peste cap. Maria caută un frigider mai eficient din punct de vedere energetic.
Maria, cumpărător: Am venit să îmi fac o idee aşa despre ce şi cum. Mă informez la operatorii de la magazin, sa-mi dea o idee despre consum. Oricum, caut ceva economic.
Chiar dacă asta înseamnă să plătească mai mult.
Maria, cumpărător: Cum se zice vorba aceea. Dai un ban, dar stai în faţă. Şi este mai economic. Costă, dar facem un pic de economie.
- Românii au prins gustul comenzilor online. Comerţul electronic şi-a triplat cifra de afaceri în ultimii 5 ani
- Economia Germaniei va cădea anul viitor în recesiune, anunţă Guvernul de la Berlin. Există totuşi şi o veste...
- România, pe primul loc în Europa la economia de gaze industriale, scădere cu 63%. La nivelul UE, cererea a scăzut...
Unele electrocasnice vechi pot umfla serios facturile la energie.
Olivian Savin, expert energie: După standardele europene, o clasă cea mai puţin eficientă energetică poate consuma până la 100-130% mai mult decât cea mai eficientă clasă eficientă energetic.
Odată înlocuite, economiile pot fi substanţiale.
Olivian Savin, expert energie: Dacă optăm pentru cea mai eficientă clasă putem economisii până la mai bine de jumătate de preţ din factura aferentă acestui aparat electrocasnic.
Un fridiger cu o capacitate de 330 de litri din clasa F, consumă în medie anual peste 300 de kwh, iar pe lună în medie 25-30 de kwh. Asta în timp ce acelaşi produs din clasa A, consumă lunar cu circa 15 de kwh mai puţini. Asta înseamnă o factură cu cel puţin 8 lei mai mică.
Cristian Pocol, preşedinte Asociaţie de Reciclare: Avem produse eficiente energetic cu un consum de 60-70 de kwh pe an. În acelaşi timp un produs similar cu aceleaşi caracteristici, dar cu o tehnologie veche care este într-o clasă energetică mai de la coada clasamentului, poate ajunge la un cosnum de 300 de kwh pe an. Avem o diferenţă de undeva de 6 ori în consumul energetic al acestor produse.
Programul Rabla pentru Elecrocasnice este un sprijin pentru cei care vor să înlocuiască aparatele vechi, dar valoarea voucherului ar trebui să reprezinte 30% din valoarea produsului, susţin reprezentranţii unei asociaţii de reciclare.
Cristian Pocol, preşedinte Asociaţie de Reciclare: Noi propunem să facem un program similar pentru echipamentele eficiente energetic. Să vină cu un ajutor din partea statului care să reprezinte aproximativ 25-30% din valoarea echipamentului. Un ajutor considerabil care poate să determine cumpărătorii să ia un produs eficient energetic.
Spre exemplu, un frigider dintr-o clasă mai puţin eficientă energetic costă aproximativ 1700 de lei, iar unul din clasa A ajunge şi la 4000 de lei. La prima sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice, care a avut loc în perioada iunie-iulie 2022, au fost folosite peste 65 de mii de vouchere dintr-un total de 136 de mii. Următoarea etapă este programată la finalul acestui an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰