Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Câştig record pentru românii cu pensii private în 2023. Câţi bani ne aduce o investiţie de 160 de lei pe lună la Pilonul III

Aruncăm o privire şi către sistemul de pensii. Cele private au dat anul trecut cel mai mare randament de când s-au lansat, în 2007 - 2008, mult peste inflaţie. Şi, cel puţin deocamdată, par cea mai bună variantă pentru cei care se tem că sistemul public nu le va asigura un trai decent după ce se pensionează.

de Florentina Lazăr

la 12.07.2024 , 17:41

Cei peste 8.000.000 de români care contribuie la Pilonul II de pensii au avut anul trecut câştiguri de aproape 18%, mult peste rată inflaţiei, de 10%. Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani are acum în cont aproximativ 48.000 de lei. 

Un sfert din salariul fiecărui angajat ajunge, lunar, la stat, sub formă de contribuţii la asigurări sociale. Cea mai mică parte, sub cinci procente, este distribuită la fondurile particulare de pensii şi aduce cel mai mare randament.

"Se investește în jur de 60% din valoarea portofoliilor în titlurile de stat. Titlurile de stat au mai recuperat din valoarea avută, în contextul asta s-a mers cu un randament bun. De asemenea, fondurile de pensii sunt investitorul nr 1 la Bursa de Valori București care a mers destul de bine", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA. 

Vezi și

Sumele virate lunar sunt duble faţă de acum patru ani

Pe acelaşi subiect

Sumele virate lunar la fondurile private de pensii obligatorii sunt duble faţă de valoarea de acum patru ani. "Am pensie privată de 15 ani de când s-a înființat. Depinde cum se investește, a fost perioada covidului unde a stangnat, dar nu e rău. E un supliment la pensiile de stat", spune un angajat. "De când s-a deschis prima oară pilonul II de atunci am optat. Pensia privată ținând cont că se poate și ridica la un moment dat, nu e o pierdere ca la pensia de stat", a declarat altul.

Fondurile private de pensii facultative au oferit anul trecut randament de aproape 17%, de două ori mai mult decât cea mai avantajoasă dobândă pentru un depozit bancar. Peste 700.000 de oameni au investit în pilonul 3 anul trecut. 

Contribuţia la Pilonul III poate fi de cel mult 15% din salariul brut. Mulţi români aleg să investească 160 lei pe lună, pentru că suma este neimpozitată. Cine face acest lucru timp de 35 de ani va avea în cont 160.000 lei. 

Banii sunt viraţi la împlinirea vârstei legale de pensionare

Banii sunt viraţi la împlinirea vârstei legale de pensionare, integral sau în tranşe egale, lunare. Fondurile private de pensii nu percep comision de subscriere, în schimb te taxează anual cu până la 0,5% din suma acumulată. 

"Dacă la pilonul privat poate primi în funcție de randament de 2-3 ori suma contributată, la pilonul public primim max. 50% din suma contributată", a mai precizat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Cine îşi asumă riscurile poate să investească în acţiuni sau fonduri mutuale - alte variante care pot aduce randament bun economiilor la vârsta pensiei. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri economice » Câştig record pentru românii cu pensii private în 2023. Câţi bani ne aduce o investiţie de 160 de lei pe lună la Pilonul III