Antena Meniu Search
x

Video Poliţa de 2 lei pe zi pe care românii nu vor s-o plătească. Doar 2 din 10 aleg opţiunea care le poate salva viaţa şi toate bunurile

Românii par să se bazeze pe noroc atunci când vine vorba de siguranţa caselor lor. Doar două locuinţe din zece au asigurarea obligatorie, cea pentru dezastre naturale, care nu acoperă alte riscuri, cum ar fi cel legat de incendiu sau furt. Pentru acestea din urmă există poliţa facultativă, pe care însă o are doar o casă din zece. Specialiştii spun că poliţa obligatorie este insuficientă, mai ales pentru locuitorii din oraşele aglomerate unde riscurile sunt mult mai mari.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 17.02.2024, 19:30

Vezi și

Românii trăiesc în fiecare zi cu speranţa că lor nu li se poate întâmpla niciodată vreun necaz aşa că nu şi-au asigurat deloc locuinţele, deşi este obligatoriu. Opt din 10 proprietari nu au poliţă obligatorie. Doar jumătate din cei asiguraţi au şi poliţa suplimentară. Dintr-un total de 10 milioane de locuinţe câte sunt în România, putin peste 2 milioane au o poliţă obligatorie. Asta înseamnă că proprietarii pot fi despăgubiţi în cazul unor cutremure, alunecări de teren sau inundaţii din cauze naturale. Dintre acestea însă, doar un milion şi jumătate de locuinţe au şi o asigurare facultativă aşa că foarte puţini proprietari pot fi despăgubiţi în cazul în care locuinţa lor ia foc sau este spartă de hoţi.

În Botoşani, Vaslui, Teleorman şi Olt sub 10% dintre proprietari şi-au asigurat casele

"La poliţa facultativă pentru un apartament de 2 camere care valorează 100.000 de euro, probabil 100 de euro pe an pentru o asigurare completă. Cu toate riscurile pe care o societate de asigurare le poate acoperi. Cum ar fi trăznetul, explozie, furt, vandalism, spargerea conductelor şi incendiul", a declarat Cosmin Tudor, director general adjunct PAID. Cele mai multe asigurări sunt în Bucureşti, 3 din 10 locuinţe au ambele tipuri de poliţe. E adevărat că în capitală si riscul e mai mare, peste 2.000 de clădiri sunt in pericol de colaps la un cutremur.

Despăgubirea oferită de asigurarea standard este de 100.000 de lei în cazul locuinţelor construite din materiale rezistente şi 50.000 de lei pentru locuinţele din materiale mai puţin rezistente. Experţii în asigurări spun că fără asigurarea facultativă, casele noastre nu sunt complet asigurate. "120 de euro pe an ti-ai putea acoperi locuinţa si obligatoriu şi facultativ şi că-ţi inunzi vecinii, şi că-ţi ia foc casa, si că a explodat bucătăria vecinului. Înseamnă 10 euro pe lună, asta înseamnă 50 de lei pe lună, asta înseamnă mai puţin de 2 lei pe zi. Merită?", a declarat Sergiu Costache, expert asigurari.

"Nu cred că există în cultura noastră, nu suntem învăţaţi despre asigurări. Eu una, când o să îmi achizitionez o locuinţă cu siguranţă o să-mi fac", spune o femeie. În Botoşani, Vaslui, Teleorman şi Olt sub 10% dintre proprietari şi-au asigurat casele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Poliţa de 2 lei pe zi pe care românii nu vor s-o plătească. Doar 2 din 10 aleg opţiunea care le poate salva viaţa şi toate bunurile