Antena Meniu Search
x

Video Povestea celor doi români care au renunţat la viaţa de oraş şi au pornit o afacere de succes în satul natal. Recompensa primită

Doi tineri din Gorj au dat viața agitată din oraș pe agroturism, la poalele munților. S-au întors în satul natal și au ridicat trei căsuțe tradiționale în livada bunicilor, unde își primesc cu bucurie oaspeții. Încăperile sunt decorate cu obiecte de odinioară și veșminte populare. Ospățul este pe măsură, iar împrejurimile sunt perfecte pentru o evadare în natură și o experiență de neuitat. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 16.07.2022, 21:31

Vezi și

Cheile Galbenului se numără printre destinațiile preferate pentru iubitorii de natură. Fie pentru o drumeție în aer liber, o vizită în legendara Peșteră a Muierilor sau pentru o aventură pe pereții abrupți ai stâncilor, localitatea Baia de Fier este popasul ideal pentru mii de turiști. Un grup de români stabilit peste ocean de mai mulți ani a revenit acasă, în vacanță: "Mergem pe Cheile Galbenului, puțin la Peșteră, la căsuța răsturnată, ca n-am apucat s-o vedem". I-au adus și pe cei mici, "să vadă locurile unde am crescut"

Cristi a transformat livada bunicilor într-o afacere de succes

Fascinat de acest loc, Cristi a renunțat la viața de orășean și s-a mutat din Timișoara la poalele munților. A transformat livada bunicilor într-un loc de poveste. Este proiectul său de suflet și, împreună cu soția lui, l-au dedicat bunicilor. "Am încercat să facem locația în altă parte, dar nu am vrut să ne îndepărtăm de ograda bunicilor. Motivele sunt tradiționale, gorjenești, casele sunt inspirate şi din zona Ardealului pentru că este influența sibienilor, ciobanilor veniți cu oile. Pentru asta ne-am mutat, am vrut să avem o viață liniștită, la sat", povesteşte Cristi Lera.

Fiecare obiect din casele rustice are o poveste. "Încercăm să îmbinăm modernul și nevoile clienților care ne trec pragul și nu vrem să uităm de tradițional. Asta ne-am dorit, să-i teleportăm pe turiștii noștri în trecut", spune Cristi Lera. Și denumirea camerelor de cazare stă sub semnul ineditului. "Această cameră este Maia Lenuța lui Ion, din respect, ca omagiu pentru bunicii noștri. Am încercat să denumim fiecare cameră după numele lor și apelativul cu care erau ei cunoscuți în zonă", explică el.

Cât costă o noapte de cazare în căsuţele tradiţionale

Tot pentru promovarea tradițiilor si a valorilor locale, oaspeții pot participa aici la diverse ateliere. Află cum se toarce, cum se coase o ie sau, de exemplu, cum funcționează războiul de țesut. Pe mese, gazdele pun tot ce au mai bun. Totul este pregătit după rețetele din caietele bunicilor și cu produse de la gospodariile din zonă. Preţul pentru o noapte de cazare în camerele tradiționale pornește de la 220 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Povestea celor doi români care au renunţat la viaţa de oraş şi au pornit o afacere de succes în satul natal. Recompensa primită