Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins

O escrocherie cu poleială legală, care îşi face reclamă pe internet, dă lovitură după lovitură în bugetul statului. Tot mai multe firme cu datorii la fisc sunt trecute pe numele unor persoane greu de găsit sau de executat silit - oameni fără adăpost sau cetăţeni străini. De toată afacerea se ocupă intermediari care cer comisioane de mii de euro. Riscă închisoarea, dar nu se tem. Autorităţile îi descoperă extrem de rar. 

de Alin Stan

la 25.09.2023 , 20:44

Tot mai mulţi intermediari caută să facă profit de pe urma celor care deţin firme cu datorii. Administratorii firmelor care nu mai pot face faţă impozitelor neplătite, predau afacerile unor profitori care în schimbul unor sume de bani promit să-i scape de datorii. Toată procedura se realizează prin Registrul Comerţului, iar proprietari devin oameni si străzii sau firma este direct băgată în faliment. 

Internetul este plin de anunţuri ale unor persoane care spun că "Preiau firme cu datorii", ca facă pierdute restanţele către stat. Societatea este preluată de intermediar, care întocmeşte acte de predare-primire. Dosarul ajunge apoi pe masa angajaţilor de la Registrul Comerţului. După două zile, firma este trecută pe numele unei terţe persoane. 

"Dacă aveţi datorii către firme sau către bugetul de stat, firma se preia cu activ-pasiv, adică de la înfiinţare până în prezent, se preia cu datorii cu tot. Prin notar sau camera de jurişti se face cesionare directă către mine. Eu preiau firma cu activ şi pasiv", spune intermediarul. 

Vezi și

"Pregătesc eu aici tot ce ţine de cesiune şi vin să vă aduc personal să-mi daţi banii cum ne înţelegem. Durează două zile. Se face şi un proces verbal de predare-preluare. Active-pasiev, datorii, absolut tot", explică intermediarul.

Pe acelaşi subiect

Cum acționează escrocii?

Intermediarii clandestini cer comision în funcţie de datoriile către stat care se vor "pierde" în această tranzacţie.  Preluarea firmelor cu datorii de alte persoane este făcută legal, dar majoritatea noilor administratori nu vor fi găsiţi niciodată de Fisc ca să le ceară restanţele. 

Alin Stan, reporter Observator: "Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că face periodic astfel de controale. Doar de la începutul acestui an și până în prezent, bugetul statului a fost păgubit cu peste 13 milioane de lei."

 Gabriel Biriş, avocat: "Cred că încă mai există practica ca astfel de firme să fie cesionate la tot felul de cetăţeni din străinătate care sunt greu de găsit. Am avut pakistanezi, albanezi. Se împarte câştigul între cei care au prăduit taxele şi nu le-au plătit şi cei care, în schimbul unei sume modice, preiau aceste firme. Marele perdant este bugetul de stat. Ei se folosesc de scăpările legislative."

Cinci ani de închisoare este pedeapsa pentru cei care încearcă să scape de datorii la Fisc prin această metodă.

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Întrebarea zilei
Aţi pornit încălzirea în locuinţă?
Observator » Ştiri economice » "Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins