Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Preţul mediu al locuinţelor tranzacționate a depăşit 100.000 de euro în acest an. Ce se întâmplă pe piața imobiliară

Preţul mediu de tranzacţionare a locuinţelor a depăşit 100.000 de euro în semestrul 1 din acest an, înregistrând o creştere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată compania RE/MAX România, parte a grupului mondial de real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, relatează news.ro.

de Redactia Observator

la 08.08.2022 , 11:33

Preţul mediu al locuinţelor tranzacționate a depăşit 100.000 de euro în acest an. Ce se întâmplă pe piața imobiliară Preţul mediu al locuinţelor tranzacționate a depăşit 100.000 de euro în acest an. Ce se întâmplă pe piața imobiliară - Shutterstock

"Potrivit datelor RE/MAX România - parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment – preţul mediu de tranzacţionare a locuinţelor a depăşit 100.000 de euro în S1 2022, înregistrând o creştere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania a  intermediat un număr de peste 5.000 de tranzacţii în primul semestru din acest an, dintre care circa 92% au fost pe segmentul rezidenţial."

Dinamica pieţei, factorii de influenţă, respectiv principalele tendinţe şi perspective sunt reunite sunt forma Barometrului imobiliar RE/MAX România, o analiză de status a pieţei de profil, pe baza datelor înregistrate de companie, la intervale regulate de timp.

Birourile RE/MAX România au cunoscut o creştere de 48% în ceea ce priveşte valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, de la 113 milioane euro la 169 milioane euro. Totodată, preţul mediu de tranzacţionare pe segmentul vânzări a crescut în acest interval cu aproximativ 10%, de la circa 94.000 euro la 103.000 euro.

Articolul continuă după reclamă

Evoluția pieței imobiliare în primele 6 luni ale anului

Pe acelaşi subiect

„Creşterea înregistrată se datorează în mare parte inflaţiei, amplificată de un narativ al nesiguranţei venit odată cu războiul de peste graniţă. Interesul de achiziţie în imobiliare a rămas crescut în primul semestru al lui 2022, în încercarea cumpărătorilor de a face investiţii care să conserve capitalul împotriva inflaţiei. Totodată, deşi cererea a scăzut ca volum în ultimele două luni ale semestrului, am observat o determinare crescută a celor interesaţi să cumpere. Cu alte cuvinte, avem prospecţi cumpărători mai puţini, dar mai hotărâţi şi mai potenţi financiar”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.

Cele mai multe intermedieri au fost realizate pe segmentul rezidenţial, circa 92% din total, urmate de comercial (4%), industrial (2%) şi office (2%). Dintre cele peste 5000 de proprietăţi rezidenţiale tranzacţionate, apartamentele de două camere (35%) şi casele (32%) au fost cele mai căutate tipuri de proprietăţi în semestrul 1 din 2022. Per total, 80% dintre apartamentele vândute/cumpărate sunt proprietăţi vechi.

Cele mai mari tranzacţii intermediate de birourile RE/MAX România în S1 2022 au fost: un complex de vile din Bucureşti, în valoare de 5 milioane euro, o casă de 1,62 milioane euro din  Cluj-Napoca şi un teren în valoare de 1,5 milioane euro din Bucureşti.

Piaţa imobiliară va rămâne ”stabilă” până la finalul anului

În ceea ce priveşte următoarea perioadă, reprezentanţii RE/MAX consideră că piaţa imobiliară va rămâne stabilă, fără să înregistreze scăderi de preţuri până la finalul anului.

„În contextul unui curent general de scumpiri ale tuturor componentelor de construire, cât şi de creşteri ale preţurilor la dezvoltatori, este puţin probabil să scadă cererea de aşa manieră încât să genereze o scădere a preţurilor în piaţă. Totuşi, este posibil ca unele pieţe/oraşe să înregistreze variaţii (creşteri/scăderi) mai mari, în funcţie de contextele locale”, a adăugat Răzvan Cuc.

În România, RE/MAX este cea mai mare reţea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare număr de  agenţi imobiliari, având, în prezent, peste 70 de francize şi peste 900 de membri. RE/MAX este recunoscut ca fiind cel mai puternic brand naţional în imobiliare. Planul de extindere la nivel naţional al RE/MAX România vizează, până în 2023, 110 birouri francizate şi peste 1.000 de agenţi imobiliari.

La nivel mondial, RE/MAX este lider în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiinţată în 1973 în Denver, are astăzi peste 140.000 de agenţi afiliaţi, în 8.300 de birouri, aflate în peste 110 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 40 de ţări, cu peste 2200 birouri şi 29.000 de agenţi, continuând să se extindă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Preţul mediu al locuinţelor tranzacționate a depăşit 100.000 de euro în acest an. Ce se întâmplă pe piața imobiliară