Video

Prețurile la carburanți au crescut în pandemie. Specialiştii avertizează că scumpirea va produce efecte în lanț

De Laurenţiu Rădulescu.
Publicat: 26.04.2021, 08:13.
Actualizat: 26.04.2021, 09:03

Plătim cu 60 de lei mai mult pe un plin de benzină faţă de anul trecut. De vină ar fi criza sanitară spun specialiştii, care ne avertizează că vor fi efecte în lanţ: practic, toate alimentele se vor scumpi în următoarea perioadă.

Benzina s-a scumpit cu peste 20 de procente în ultimul an, iar motorina cu aproape 15%, arată studiile.

Principalele motive ale scumpirii sunt creşterea preţului petrolului şi scăderea cererii pentru carburanţi, din restricţiilor de transport din pandemie.

Adrian Negrescu, analist economic: ”Asistăm şi la o creştere naturală a preţurilor, generate de majorarea accizei, de la întâi ianuarie. De fiecare dată când a fost vorba de scumpiri, au încercat să rezolve din preţ această problemă legată de scăderea consumului. Este posibil ca pe termen mediu şi lung, preţurile să crească în continuare în luniule mai, iunie şi iulie”.

Citește și:

Scumpirea carburanților va duce la scumpirea alimentelor

Chiar şi aşa românii plătesc printre cele mai mici preţuri la pompă din toată Europa, după bulgari. Creşterea preţurilor carburanţilor va duce şi la scumpirea alimentelor, avertizează specialiştii.

Adrian Negrescu, analist economic: ”Toate creşterile d epreţuri la benzină şi motorină se văd în preţurile de consum, preţurile alimentelor, serviciilor. Toate aceste creşteri de preţuri sunt ca un elastic. Dacă tragi prea mult de el, la un moment dat se rupe iar oamenii nu îţi mai cumpără produsele pe care tu le scumpeşti”.

Diferenţa de preţ între benzină şi motorină dar şi dorinţa autorităţilor de eliminare a motoarelor diesel se resimt pe piaţa românească.

Specialiştii cred că în următorii ani numărul maşinilor pe motorină va scădea considerabil pe măsură ce autorităţile vor încuraja cumpărarea maşinilor hibrid sau electrice.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.