Antena Meniu Search
x

Prima Casă 2018: condiţii pentru a face un credit prin acest program

Programul Prima Casă 2018 a luat startul cu condiţii mai stricte faţă de anii trecuţi. Sunt mai puţini bani în acest an, dar o dobândă mai mică.

Programul Prima Casă 2018 a luat startul cu condiţii mai stricte faţă de anii trecuţi. Sunt mai puţini bani în acest an, dar o dobândă mai mică.

Prima Casă 2018 a primit undă verde într-o şedinţă a guvernului din 10 ianuarie. Executivul a stabilit atunci plafonul pentru garanţii şi marja maximă de dobândă. Programul din acest an păstrează condițiile generale pentru solicitanții de credit, însă adaugă și noi condiții.

Condiţii pentru Programul Prima Casă 2018

Pe acelaşi subiect

Hotărârea adoptată de Guvern în 10 ianuarie modifică şi completează H.G. nr. 717/2009, privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă. Astfel, în acest an sunt şi o serie de condiții specifice.

Prima Casă 2018 vine cu condiții mai stricte

Ministerul de Finanţe a hotărât că beneficiarii pot fi persoane fizice ce indeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobandită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp; 
  • achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul
  • Locuința pe care solicitantul vrea să o cumpere prin programul Prima Casă trebuie să se încadreze într-una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.
  • Solicitantul creditului trebuie să îndeplinească toate condițiile specifice prevăzute de normele interne de creditare ale finanțatorilor (băncilor).
  • Solicitantul are un avans de cel puțin 5% din prețul de cumpărare a locuinței
  • Solicitantul creditului se obligă să nu înstrăineze locuința cumpărată prin Programul Prima Casă 2018 în primii 5 ani de la data dobândirii
  • Solicitantul se obligă, de asemenea, să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor

Plafonul alocat garanţiilor la Prima Casă

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în ianuarie, plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise în acest an în cadrul Programului Prima Casă 2018 totalizează 2 miliarde de lei. Este cu 20% mai mic faţă de plafonul din 2017.

O altă schimbare importantă o reprezintă eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții. Guvernul a luat această decizie pentru a nu pune la dispoziția finanțatorilor participanți în program și a altor limite suplimentare față de plafonul de 2 miliarde lei alocat programului.

Plafoanele garanţiilor individuale

  • Pentru achiziţia locuinţelor noi sau consolidate (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) maximum 66.500 euro;
  • Pentru construcţia de locuinţe individuale, maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexa la contractul de construire a locuinţei;
  • Pentru construcţia de locuinţe în regim asociativ, maximum 72.500 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexa la contractul de construire a locuinţei;
  • Pentru achiziţia altor categorii de locuinţe (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat ) maximum 57.000 euro;

Dobânda în Programul Prima Casă 2018

Marja maximă de dobândă este redusă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări care pot fi acordate în cadrul programului. Măsura este una dintre principalele schimbări pentru programul din acest an. 

Decizia de reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe. Potrivit Guvernului, s-a urmărit astfel evitarea oricărei discriminare în acest sens.

Băncile şi Prima Casă 2018

În ceea ce priveşte realocarea către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta să se facă în funcţie de ponderea garanțiilor acordate de la începutul anului de referință de către fiecare finanțator participant în program.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finanțatorii au obligația să transmită Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. - IFN (FNGCIMM) și Ministerul Finanțelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplică finanțărilor garantate pentru construcția de locuințe.

Băncile care participă la Prima Casă în acest an au fost anunţate pe 23 februarie.

Informaţii generale despre Programul Prima Casă

Obiectivele și liniile directoare pentru Programul Prima casă, precum și nivelul plafonului de garantare pentru perioada 2017-2021 au fost stabilite printr-un Memorandum aprobat de Guvern la 29 noiembrie 2016.

De la lansarea programului, în 2009, până la sfârșitul lunii  noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,78 miliarde de lei.

În 2017, până la sfârșitul lunii  noiembrie, au fost acordate 23.437 garanții, în valoare totală de 2,048 mld. lei, precum și 8.910 promisiuni de garantare, în valoare totală de 1,002 miliarde de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Prima Casă 2018: condiţii pentru a face un credit prin acest program