Producătorii de făină și de ulei vor primi un ajutor din partea statului "Ar fi binevenit şi pentru consumatorul final care ar putea să plătească un preţ mai mic"
Cum mâncarea a devenit tot mai scumpă, statul vrea să le ofere sprijin producătorilor de făină, mălai şi ulei de floarea-soarelui. Aceştia vor primi bani pentru a-şi acoperi din cheltuielile tot mai mari cu materia primă, energia şi combustibilii. Schema de ajutor ar trebui să aducă, într-un final, preţuri mai mici la raft.
În ultimul an, preţurile alimentelor de bază au tot crescut. O confirmă datele oficiale. Uleiul e pe primul loc în topul scumpirilor, dar nici mălaiul sau făina nu s-au lăsat mai prejos.
"Cât mai costă acum un litru de ulei? Depinde de fabrica care îl face. De la 9 lei până la 16-17 lei."
"Au crescut foarte mult preţurile. Şi cresc, de la o săptămâna la alta găsesc alte preţuri la raft."
Producătorii spun că n-au avut încotro. Şi ei au intrat în spirala scumpirilor. Ionuţ Grama are o mică fabrică de ulei în Vrancea. În ultimul an, a crescut preţul la ulei cu 20%.
- Cartofii şi uleiul, în topul scumpirilor din ultimul an. Câţi bani vor trebui să scoată din buzunar românii
- Valul de scumpiri continuă: Drumul laptelui, de la 3,5 lei la producător la 7 lei în magazin
- Preţurile căror produse alimentare au fost cele mai căutate pe Monitorul Preţurilor în 2021? Cum funcţionează...
Ionuţ Grama, reprezentantul unei fabrici de ulei: "A fost un an foarte dificil. Preţul materiei prime la recoltare a fost dublu faţă de 2020. Iar când a început războiul în Ucraina s-a mai dublat încă o dată. A ajuns aproape de 4 lei şi am fost într-un impas de producţie."
Costuri mult mai mari le-au avut şi brutăriile. Maria Acristei, proprietară: "Anul trecut, luam făina la jumătate de preţ, faţă de acum. În general, noi am folosit făină românească pentru produsele noastre. Atunci o cumpăram cu 1,7 lei, iar acum o cumpărăm cu 4 lei."
Statul promite ajutoare pentru producători
În ultimul ceas şi cu preţurile de la raft tot mai mari, statul s-a gândit să intervină. Vrea să ofere sprijin producătorilor din industria de procesare a cerealelor și de fabricare a uleiurilor. Schema de ajutor constă în compensarea parţială a creșterii costurilor cu materia primă, energia şi combustibilii, suportate de operatorii economici.
Mădălina Chițac, reporter Observator: " Pentru a primi bani de la stat, operatorii economici trebuie să făcă stocuri de cereale, adică de grâu, porumb sau floarea soarelui. Prin acest program, statul vrea să dea 200 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani îi vor primi fabricile de morărit - 124 de milioane de euro, pentru cei care produc mălai bugetul e de 10 milioane de euro, iar pentru producătorii de ulei 66 de milioane de euro."
Cezar Gheoorghe: "Acest proiect ar trebui să vină cu condiţia ca procesatorul să cumpere marfă românească. Ar trebui să fie făcută o evaluare a fiecărui procesator care accesează aceste fonduri, pentru a vedea cât a procesat el în ultimii 3 ani şi dacă activitatea lui e bazată pe procesare sau mai mult pe vânzarea acestor stocuri."
Măsura ar trebui să ducă la ieftinirea alimentelor. Ionuţ Grama, reprezentantul unei fabrici de ulei: "Aceste măsuri se vor reflecta în preţul uleiului."
Maria Acristei, proprietara unei brutării: "Ar fi binevenit şi pentru producătorii de făină şi, automat, pentru noi, dar şi pentru consumatorul final care ar putea să plătească un preţ mai mic pentru produsele de bază."
Pentru ca producătorii să primească aceste granturi, proiectul de ordonanţă de urgenţă trebuie mai întâi să fie adoptat de Guvern.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰