Video Cum a ajuns România a doua piață de desfacere pentru Turcia, la fructe și legume. Producția internă, afectată de climă și nepăsare
Fructele şi legumele pe care le mâncăm au "paşaport" turcesc. Ţara noastră a devenit a doua piaţă de desfacere pentru produsele din Turcia, după Rusia. Le-am mânca pe ale noastre, spun specialiştii, dacă le-am şi produce în cantităţi suficiente. Nu ne permite uneori clima, dar de cele mai multe ori însă e vorba de nepăsare.
Faruk este stabilit în România de aproape 30 de ani. Şi cam tot de atâta timp face comerţ cu fructe şi legume. O mare parte din produse le aduce din ţara natală: Turcia.
Faruk Cakmak, reprezentant firmă import: Când începe sezonul, aducem un TIR, două, pe zi din Turcia. Dar mai multe produse. Sunt morcovi, roşii, lămâi. Orice fel de legume şi fructe vin din Turcia.
Mădălina Chițac, reporter Observator: În spatele meu se află cel mai mare centru logistic de legume şi fructe din Europa de Est. Zilnic, aici vin 400 de camioane încărcate cu fructe şi legume din import.
Din depozit, produsele turcești ajung mai apoi în toată România
- "Suntem ocupaţi 100%". Bugetul turiştilor pentru un sejur la mare. Preţuri mai mici, chiar şi înainte de...
- "Cam 3.000 euro pe lună ar fi un salariu decent în România". Tinerii din Generaţia Z vor salarii mari şi program...
- "Bolnavii vin aici şi mănâncă produse stricate, vai de capul lor". Un supermarket din Iaşi, închis 6 luni, la...
Faruk Cakmak, reprezentant firmă import: Noi facem import. Mai mult vin din provincie, din toate oraşele din România. Vin din provincie angrosiștii, cumpără de la noi şi dau mai mai departe. Şi hypermarketurile, distribuitorii din hypermarket vin şi cumpără şi ei de la noi.
Şi nu doar piersici aducem din Turcia. Ci şi cantităţi mari de tomate, mandarine sau lămâi. Sunt produsele pe care turcii le-au vândut cel mai bine.
Mădălina Chițac, reporter Observator: Pe rafturile supermarketurilor de la noi ajung tot mai multe fructe şi legume din import. De altfel, România este al doilea cel mai mare importator de fructe şi legume din Turcia. Numai în primele 6 luni ale acestui an, ţara noastră a importat fructe şi legume turceşti în valoare de 126 de milioane de dolari.
Faruk Cakmak, reprezentant firmă import: Turcia face export mult pentru că e o ţară mare producătoare de legume şi fructe.
Aducem tone de marfă turcească pentru că noi nu putem sau nu vrem să producem suficient
Vlad Gheorghe, Asociaţie Legume şi Fructe: Au scăzut suprafeţele cultivate cu legume. Şi este o realitate tristă. 6 luni din an noi producem, diferenţa de 6 luni importăm.
Chiar în plin sezon, tot importăm chiar şi 40% din cantitatea de fructe şi legume consumată. Iarna, importurile ajung la 80-90%.
Vlad Gheorghe, Asociaţie Legume şi Fructe: La noi în ţară ajung mărfuri de industrializare. Calitatea întâi şi extra, care le vedeţi la rafturi, este calitate pentru industrializare. Clar vor fi cu dublu standard, dublă calitate. Nu respectă standardele de calitate care ar trebui.
Faruk Cakmak, reprezentant firmă import: Este marfă bună cea turcească. Totul depinde. Când vrei să aduci marfă bună, aduci marfă bună şi vinzi scump. Când vrei să aduci marfă normală, aduci marfă normală şi vinzi preţ normal.
După România, în topul celor mai mari importatori de fructe şi legume turceşti, se află Germania, acolo unde a ajuns marfă de 124 de milioane de dolari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰