Antena Meniu Search
x

Video Ce arată de fapt termenul de valabilitate al alimentelor. Tot mai multe magazine vor să renunţe la "garanţia" de pe ambalaje. Strategia adoptată în UK

Fără termen de valabilitate la fructe, legume sau produse făinoase. Este strategia la care apelează mai multe lanţuri de magazine din Marea Britanie pentru a reduce risipa alimentară. Retailerii au anunţat că, de la 1 septembrie, datele de expirare nu vor mai apărea pe ambalajul acestor produse. Vor fi menţinute însă în cazul alimentelor perisabile, precum peşte sau carne. 

de Redactia Observator

la 22.08.2022, 21:27

Vezi și

Roşii, mere, cartofi, făină sau ulei. În total, aproximativ 500 de produse în cazul cărora, hipermarketurile din Marea Britanie vor să renunţe la impunerea unui termen de valabilitate. 

Ce înseamnă termenul de valabilitate al alimentelor

"A se consuma înainte de ... Este pur şi simplu un indicator pentru consumator că produsul respectiv este cel mai bun înainte de data respectivă. Din punct de vedere logic, înseamnă că şi după acea dată produsul este perfect în regulă, dar nu mai este atât de proaspăt. De fapt, această expresie şi această dată erau acolo pentru supermarket, astfel încât magazinele să îşi poată gestiona stocul mai uşor. Ceea ce încearcă Waitrose să facă este să minimizeze risipa alimentară", spune Lindsay Boswell, CEO. 

Decizia a fost luată după ce, o scurtă inspecţie a coşurilor pentru gunoiul menajer din Regat a arătat că sunt pline de produse care pot fi consumate în siguranţă, deşi termenul de valabilitate a expirat. Aşa se ajunge la o risipă de aproximativ 10 milioane de tone de mâncare în fiecare an, în timp ce aproximativ 9 milioane de britanici nu îşi permit să îşi cumpere mâncare.  

Pe acelaşi subiect

"Uită-te la câtă mâncare am găsit. Este îngrozitor să o arunci aşa, atâta timp cât este în perfectă stare. Uite aici, pe aceasta o poţi pune la frigider foarte uşor. Aceasta are urme de lapte pe ea, dar este ok. De obicei carnea crudă are un miros aparte, dar îţi poţi da seama cu uşurinţă care este bună şi care nu mai poate fi consumată", arată Ella Charlotte Jones.

Risipă alimentară de 931 de milioane de tone, anual

La nivel mondial, risipa alimentară se ridică an de an la 931 de milioane de tone de mâncare. Mai multe ţări se gândesc să scoată data de expirare a anumitor produse, în timp ce alte state introduc noi etichete care să ajute consumatorii. De exemplu, în Norvegia oamenii pot cumpăra produse pe care sunt scrise următoarele informaţii: a se consuma de preferat înainte de... şi poate fi consumat şi după data de... .

"A se consuma de preferință înainte de..., înseamnă că acel produs poate fi consumat în siguranță și după termenul de expirare, dacă a fost păstrat corespunzător. Câteva exemple de alimente care nu trebuie aruncate imediat după data înscrisă pe ambalaj sunt: făina, care poate fi folosită şi la opt luni de la termenul recomnadat de producător sau uleiul de măsline, care poate fi utilizat încă doi ani de la data recomandată. Tot în această categorie intră şi cafeaua măcinată, care mai poate fi pregătită şi băută încă cinci luni. Din categoria alimentelor perisabile, laptele şi iaurtul pot fi consumate şi la o săptămână de la data recomandată pe ambalaj, untul mai este bun şi la trei săptămâni de la data înscrisă şi pâinea ţinută în frigider este bună de mâncat încă două săptămâni", prezintă Florin Căruceru.  

Nici noi nu facem economie. România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ce arată de fapt termenul de valabilitate al alimentelor. Tot mai multe magazine vor să renunţe la "garanţia" de pe ambalaje. Strategia adoptată în UK