Producție record de floarea soarelui, favorizată de caniculă
Canicula schimbă agenda producătorilor români. Temperaturile ridicate au grăbit coacerea seminţelor de floarea soarelui. Aşa se face că, în multe zone din ţară, sezonul de recoltare a început cu două săptămâni mai devreme.
Canicula schimbă agenda producătorilor români. Temperaturile ridicate au grăbit coacerea seminţelor de floarea soarelui. Aşa se face că, în multe zone din ţară, sezonul de recoltare a început cu două săptămâni mai devreme. Şi se anunţă un an execelent. Sunt agricultori care vorbesc despre o creştere a producţiei cu 50 la sută faţă de anul trecut. Ceea ce înseamnă că România are şanse să rămână campioana Europei.
Mihai Neculai este printre primii fermieri din judeţul Iaşi care au început recoltarea. Nu se aştepta în acest sezon la o producţie atât de bogată. Peste 3 tone la hectar.
Cea mai mare parte din recoltă va merge către fabricile de ulei de floarea soarelui. Este sărac în colesterol, însă bogat în vitamine.
În judeţul Buzău, canicula a scos combinele pe câmp mai devreme cu două săptămâni. Recolta de pe aceste 270 de hectare va fi strânsă în câteva zile.
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
- Preţul unui bitcoin astăzi, miercuri 2 aprilie 2025
- Curs BNR, 2 aprilie 2025. Leul românesc pierde teren important în raport cu lira sterlină
Cum nu a mai plouat demult, terenul nu va putea fi pregătit pentru însămânţarea unor culturi noi.
Graţie tratamentelor aplicate, producţia de floarea soarelui va ajunge la 4 tone pe hectar. De două ori mai mare decât cea de anul trecut. Fermierii se tem însă că nu-şi vor putea recupera investiţia din cauza preţurilor mai mici decât cele de anul trecut.
În toată ţara, culturile de floarea soarelui se întind pe un milion de hectare. Ceea ce plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, atât la suprafaţa cultivată şi cat şi la producţie. Numai anul trecut, am reuşit să strângem 3 milioane de tone, în creştere cu 5 la sută faţă de 2017. Judeţele fruntaşe au fost Constanţa, Brăila şi Teleorman.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰