Antena Meniu Search
x

Producție record de floarea soarelui, favorizată de caniculă

Canicula schimbă agenda producătorilor români. Temperaturile ridicate au grăbit coacerea seminţelor de floarea soarelui. Aşa se face că, în multe zone din ţară, sezonul de recoltare a început cu două săptămâni mai devreme.

de Redactia Observator

la 27.08.2019, 22:07

Vezi și

Canicula schimbă agenda producătorilor români. Temperaturile ridicate au grăbit coacerea seminţelor de floarea soarelui. Aşa se face că, în multe zone din ţară, sezonul de recoltare a început cu două săptămâni mai devreme. Şi se anunţă un an execelent. Sunt agricultori care vorbesc despre o creştere a producţiei cu 50 la sută faţă de anul trecut. Ceea ce înseamnă că România are şanse să rămână campioana Europei. 

Mihai Neculai este printre primii fermieri din judeţul Iaşi care au început recoltarea. Nu se aştepta în acest sezon la o producţie atât de bogată. Peste 3 tone la hectar. 

Cea mai mare parte din recoltă va merge către fabricile de ulei de floarea soarelui. Este sărac în colesterol, însă bogat în vitamine. 

În judeţul Buzău, canicula a scos combinele pe câmp mai devreme cu două săptămâni. Recolta de pe aceste 270 de hectare va fi strânsă în câteva zile. 

Cum nu a mai plouat demult, terenul nu va putea fi pregătit pentru însămânţarea unor culturi noi. 

Graţie tratamentelor aplicate, producţia de floarea soarelui va ajunge la 4 tone pe hectar. De două ori mai mare decât cea de anul trecut. Fermierii se tem însă că nu-şi vor putea recupera investiţia din cauza preţurilor mai mici decât cele de anul trecut. 

În toată ţara, culturile de floarea soarelui se întind pe un milion de hectare. Ceea ce plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, atât la suprafaţa cultivată şi cat şi la producţie. Numai anul trecut, am reuşit să strângem 3 milioane de tone, în creştere cu 5 la sută faţă de 2017. Judeţele fruntaşe au fost Constanţa, Brăila şi Teleorman.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Producție record de floarea soarelui, favorizată de caniculă