Antena Meniu Search
x

Video Produsele deja scumpe care vor costa şi mai mult din ianuarie 2024: cât creşte TVA-ul. "Toate 100% naturale"

Gustul autentic românesc nu scapă de scumpiri. Guvernul a inclus pe lista cu măsuri fiscale şi alimentele care vin de la micii producători locali. Telemeaua, carnea si salamul tradiţional - toate vor costa mai mult din ianuarie, când TVA-ul va creşte la 9%. Nu scapă de majorări nici produsele eco

Alin Stan
de Alin Stan

la 22.09.2023, 22:01

Vezi și

Zeci de producători locali din mai multe zone ale țării și-au expus cele mai bune produse în cadrul unui târg organizat în Capitală. Pâine de mai multe feluri, mezeluri gata marinate sau brânză, toate sunt preparate cu ingrediente 100% naturale. 

Produsele bio, tot mai scumpe

"Pâine cu maia, pâine integrală și vărzet. Și ca noutate, astăzi lansăm făina integrală de grâu și pâinea cu maia certificată ecologic", spune Cecilia, producător de pâine. "Am venit la târg cu o gamă de 12 produse, toate 100% naturale din porc de țară, dintre care trei sunt produse atestate tradițional", adaugă Marius, producător de carne.

Deși sunt mai scumpe cu 30 până la 100 la sută decât produsele normale, tot mai mulţi români le preferă pentru gustul autentic şi ingredientele de calitate. "În ultima vreme, chiar foarte mulți, în special mămicile care au copii mici, chiar caută produsele naturale. Încep ușor-ușor să se încline spre natural, spre tradițional", crede Ionuț, producător de brânză.

Pe acelaşi subiect

TVA-ul va creşte la 9%

Acum, produsele eco, tradiţionale şi cele montane beneficiază de TVA redus. Din ianuarie, însă, se vor scumpi cu cel puţin 4 procente. "Începând cu data de 1 ianuarie 2024, TVA-ul pentru produsele tradiționale și ecologice o să crească de la 5, la 9%. Spre exemplu, dacă acum cumpărăm un kilogram de caș cu 30-35 de lei, majorarea va fi cu 1-1,20 de lei", transmite Alin Stan, reporter Observator.

"Deja prețul la materia primă este destul de ridicat, dar o să fim nevoiți să mergem în continuare. Consumatorii sunt sigur că o să consume mai puțin", spune Marius, producător de carne. "Orice mărire de TVA o să aducă anumite probleme. Cel care crește porcul într-un an întreg nu poate să aibă același preț cu cineva care în trei luni sau patru a dus un porc de la 15 kilograme la 100", este de părere Bogdan Bucur, primar comună Rășinari.

Prețul unei pâini naturale pornește de la 10 lei și poate ajunge și la 30 de lei, în funcție de gramaj și făina folosită, ciolanul afumat costă 48 de lei iar un kilogram de muşchi se vinde cu 120 de lei. Producătorii speră totuși că cei care cumpără astfel de produse nu vor fi descurajaţi de preţ, ci se vor uita în continuare la calitatea produselor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Produsele deja scumpe care vor costa şi mai mult din ianuarie 2024: cât creşte TVA-ul. "Toate 100% naturale"