Video Produsul pe care românii nu se înghesuie să-l cumpere. Deşi e de calitate superioară, comercianţii vând de doar 500 de lei pe zi
Canicula nu a topit producția de miere din acest an. Apicultorii care au investit în stupi și sursă de apă pentru albine se bucură anul acesta de o calitate superioară a mierii. Aşadar, ofertă ar fi, cerere nu prea. Din cauza preţului piperat, cumpărătorii nu se mai înghesuie la tarabe.
În aceste zile, pe dealurile din jurul satului Chechiș din Maramureş, Ciprian se pregătește de ultima recoltă din acest an. Ca să facă faţă verii caniculare, Ciprian a adaptat stupii la noile condiţii.
"Acum, în perioada de caniculă, stupii pe care îi am eu, au fundul deschis, acoperit cu o plasă. Se ventilează mai uşor. Asigură temperatura optimă", spune Ciprian Pașca, apicultor.
Pentru a-şi regla temperatura în stup, albinele ajung să consume apă în cantitate dublă în perioadele secetoase.
"Pot aduce multă apă. Aici au un adăpător de apă legat la reţea.Râul este aproape, încă nu a secat şi au asigurată apa. Recolta buna depinde şi de zona unde te afli. În zona noastră, încă avem vegetaţii, flori înflorite. Anul acesta este un an mediu. Facem o miere bună, dar puţină", adaugă Ciprian Pașca, apicultor.
- Domeniul afectat considerabil de caniculă. Teama producătorilor: "S-a constatat că producţia va scădea cu 60%...
- Afacerea de familie care a transformat o zonă izolată din ţară în "Grădina Reginelor". Mezinul munceşte cot la...
- Afacerile românilor care au fost afectate de diferenţele mari de temperaturi. Producţia a scăzut, iar efectele le...
Miere mai bună nu înseamnă însă și o cerere mai mare
Acest lucru se vede cel mai bine în piețe. Chiar dacă în acest an, miera a fost mai bună, în pieţe, comercianţii se plâng că produsul nu mai este de interes pentru consumatori. Aceştia se plâng că vând produse în valoare de 400-500 de lei pe zi.
"Prefer să nu consum niciun fel de zahăr, nici măcar sub formă de miere.
"Nu cumpără din cauza preţului, deşi nu e mare, din punctul meu de vedere. Eu tot timpul am miere în casă", spun unii localnici.
Mierea rămâne îndulcitorul recomandat de nutriţionişti. Totuşi, şi aceasta trebuie consumată cu o limită.
"Este o bună sursă de energie. Sunt suficiente 10 grame, dimineaţa, la micul dejun", spune Iulia Trif, nutriționist.
Potrivit ultimelor statistici, România ocupă locul doi în Europa la numărul de familii de albine, după Spania. Un român consumă, în medie, 1,2 kilograme de miere pe an. La preţ de producător, un kilogram de miere polifloră costă între 30 şi 60 de lei. Cea de salcâm poate ajunge şi la 80 de lei kilogramul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰