Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Afacerile românilor care au fost afectate de diferenţele mari de temperaturi. Producţia a scăzut, iar efectele le vom vedea la raft

Gustul autentic al mierii de salcâm va fi însă greu de găsit anul acesta. Apicultorii se plâng că vremea neobişnuit de caldă din luna martie a afectat producţia. 

de Angela Bertea

la 20.05.2024 , 17:41

Mircea Oroian, decan Facultatea de Inginerie Alimentară USV: Culoarea pe care o vedem nu este o culoare tipică pentru mierea de salcâm. Mierea de salcâm are o culoare galben pal, mult mai deschisă decât nuanţa pe care o vedem aici. Culoarea a fost influenţată puternic de condiţiile climatice. 

Mierea este amestecată

Temperaturile ridicate au făcut ca salcâmii să înflorească în acelaşi timp cu alte flori, astfel mierea de salcâm, este în mare parte, amestecată cu rapiţă în unele zone ale ţării.  

Vezi și

Constantin Alexa, apicultor: La ora actuală, când salcâmul abia înceapă să roşească, uitaţi-vă la temperatură. Albina nu iase afară sub nicio formă. Aceste diferenţe de temperatură o influenţează foarte mult. În primul rând, dacă nu ai noaptea 10-12 grade, salcâmul nu emană nectar şi albina n-are ce culege. 

Pe acelaşi subiect

Angela Bertea, reporter Observator: În perioada salcâmului, în condiţii ideale de cules, cu vreme favorabilă, un astfel de stup de albine ar putea să adune aproximativ 30 de kilograme de miere. Anul acesta, fiind vreme capricioasă, producţia scade cu aproape 10 kg.  

Beneficiile mierii de salcâm

Pe lângă gustul aromat, mierea de salcâm are mai multe beneficii, de la ameliorarea simptomelor de răceală, până la tratarea anumitor afecţiuni gastrice. 

Ilie Abramiuc, apicultor: Cea mai căutată este salcâmul pentru nu cristalizează. Mierea de salcâm este cea mai căutată pentru cei care suferă de diabet. 

Pentru a trece hopurile din producţie şi distribuţie, autorităţile locale şi naţionale din domeniul agriculturii încerarcă să sprijine apicultorii. 

România, în topul exportatorilor de miere

Elena Claudia Gogu, directoare Direcția Agricolă Suceava: În afară de sprijinul care a fost acordat la nivel naţional de 5 euro pe familia de albina. Au fost promovaţi la nivel naţional prin participarea la târguri. Sunt sprijiniţi ca şi ceilalţi producători locali prin intermendiul proiectului demarat acum aproape 3 ani de zile de către Direcţia de Agricultură Suceava care constă în piaţa volantă organizată în fiecare zi de sâmbătă. 

În prezent, un kilogram de miere de salcâm variază între 60 şi 90 de lei. 

Constantin Alexa, apicultor: Mierea noi o menţinem la un preţ ca să contracarăm importurile din Ucraina şi din China.

Anul trecut, România s-a clasat pe locul trei în topul celor mai mari exportatori de miere din Uniunea Europeană. Producătorii noştri îşi vând munca ieftin şi repede. Paradoxal, românii sunt îndulciţi cu miere din China şi Ucraina.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Afacerile românilor care au fost afectate de diferenţele mari de temperaturi. Producţia a scăzut, iar efectele le vom vedea la raft