Meniu LIVE
Search
x

Prognoza FMI prevede o scădere bruscă a economiei României și o revitalizare în 2021

Coronacriza economică va avea în România forma literei V! Este ceea ce cred experţii Fondului Monetar Internaţional care estimează o prăbuşire drastică a PIB-ului, cu cinci procente în acest an, urmată însă de o revenire spectaculoasă în 2021.

De Redactia Observator la 17.04.2020, 00:33
Vezi și
  • PIB-ul României ar urma să scadă cu 5% în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus.
  • Economia României ar urma să-și revină în 2021.

Coronacriza economică va avea în România forma literei V! Este ceea ce cred experţii Fondului Monetar Internaţional care estimează o prăbuşire drastică a PIB-ului, cu cinci procente în acest an, urmată însă de o revenire spectaculoasă în 2021. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cițu, a analizat în exclusivitate pentru Observator prognoza experţilor străini.

Dacă anul trecut, Fondul Monetar Internaţional estima că România va avea creștere economică în 2020, conform noilor previziuni, va urma o contracție dramatică: de 5%! Economia ar urma însă să îşi revină anul viitor, când va înregistra un avans de 3,9%. Prognoza experţilor internaţionali e un scenariu de lucru la Bucureşti.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Eu sper și cred în acest scenariu de revenire a economiei în V pentru că am luat măsuri care să mențină capacitatea de producție. Cum ar fi? Chiar dacă s-au închis restaurantele, am permis aceste livrări, retailerii sunt deschiși, sunt întreprinderi mici și mijlocii care vor face conversia în această perioadă către ce ne trebuie: măști, produse biocide și așa mai departe. Pe deoparte să îi ținem pe oameni acasă, dar sănătoși, șomaj tehnic plus liniile de credit garantate 90% de stat și cu dobânda subvenționată 100% de stat ajută.

Analiştii economici cred că estimările FMI sunt prea pesimiste şi pariază mai degrabă pe analiza Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză: contracție de doar 1,9%.

Adrian Caciu, analist economic: Pare așa, ca un agent de vânzări de bani FMI la ora actuală, în sensul în care spune despre toate țările că vor avea o cădere economică drastică anul acesta și că, dintr-odată, o creștere economică la anul cum n-au avut în istoria lor și mai ales în istoria recentă.

Noile previziuni ale FMI mai arată o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Unde stăm destul de rău, însă, e la capitolul șomaj. Da, aici intervine acest șomaj tehnic care este rezultatul stării de urgență, dar eu cred că măsurile pe care le-a luat Guvernul până acum, de a menține capacitatea de producție, vor ajuta la o revenire încă din lunile iulie-august ale acestui an.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, stăm mai rău decât vecinii din Ungaria, spre exemplu. Contracția economică la ei ar putea fi de doar trei procente, iar rata de șomaj jumătate din a noastră. Una din explicaţii ar putea fi faptul că Guvernul de la Budapesta sprijină companiile pentru menținerea angajaților.

La nivel mondial, FMI estimează că economia ar urma să se contracte cu 3% în acest an, un declin mai grav decât cel înregistrat la precedenta criză, în 2008.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Prognoza FMI prevede o scădere bruscă a economiei României și o revitalizare în 2021

Breaking News

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022