Antena Meniu Search
x

Video Programul Junior Centenar. Câţi bani va avea în cont copilul la 18 ani, dacă părinţii depun 100 de lei pe lună

Cu o floare nu se face primăvara, însă cu ban pe ban putem ajunge la sume importante pentru copii până la vârsta majoratului. Specialiştii vin cu mai multe soluţii de economisire şi amintesc varianta propusă de stat: programul Junior Centenar. Mai e timp până la finalul anului să depuneţi cei 1.200 de lei în contul deschis automat la Trezorerie pentru copil, sumă pe care statul o dublează. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 28.11.2022, 20:55

Vezi și

"Încă de când s-a născut copilul am spus că o să economisesc nişte bani. Se plăteşte trimestrial şi am ales suma de 10.000 de euro atunci când ea va avea 19 ani", povesteşte Irina Asher, mamă. Se gândeşte concret la viitorul copiilor. A ales varianta unei asigurări care are inclusă o componentă de economisire. Întrebată dacă a auzit de Junior Centenar, răspunde însă: "Nu, nu ştiu"

Programul Junior Centenar: conturi de economii pentru copii

Este alternativa oferită de stat, cu avantaje de care ştiu puţini părinţi. Fiecare copil din România are un cont individual de economii "Junior Centenar" deschis la Trezorerie din 2019. Doar 2% sunt, însă, utilizate. Oricine - părinte, bunic, naşa copilului poate depune prin transfer bancar, la Poştă sau chiar la una dintre unităţile Trezoreriei Statului suma de minimum 1.200 de lei pe an. Statul oferă o primă de 600 de lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani, și o dobândă de 3% care se aplică la soldul contului, cu excepția primei. Astfel, în scenariul în care am depune lunar, 150 de lei din alocaţia copilului în acest cont, la 18 ani copilul retrage peste 65.000 lei, adică cu 28.000 lei mai mulţi bani decât au fost depuşi. 

Pentru sume mai mici de 1.200 de lei, statul nu mai oferă prima de 600 de lei, ci aplică doar dobânda. "Cel mai important avantaj este acela că nu sunt impozitaţi banii în momentul retragerii", explică Ligia Goloşoiu, specialist educaţie financiară. Economiile strânse astfel pot fi folosite doar la vârsta majoratului sau în situaţii excepţionale, precum boala sau decesul titluarului. Cine vrea să depună bani în acest cont mai are timp doar până la finalul anului. 

Pe acelaşi subiect

Suma primită la 18 ani, dacă părinţii strâng banii la bancă

Şi băncile au oferte de economisire pentru copii la care se aplică, însă, un impozit de 10%. Dacă am depune aceeaşi sumă - 150 de lei pe lună într-un cont de economii deschis la o bancă, am strânge în 18 ani peste 10.000 lei în plus la sumele acumulate din alocaţia de stat, adică peste 46.000 lei - totul în funcţie de bancă şi de dobânzile anuale.

"Fondurile mutuale de la bănci funcţionează exact ca Pilonul II de pensii. Mai mulţi investitori mici contribuie lunar cu o sumă de bani pe care poţi să o alegi. Poţi să începi cu 50 de lei pe lună", spune Adrian Asoltanie, specialist educaţie financiară.

Băncile oferă dobânzi cuprinse între 1% şi 7% pe an la produsele de economisire pentru copii. Atenţie, însă! Retragerile anticipate atrag comisioane pe măsură. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Programul Junior Centenar. Câţi bani va avea în cont copilul la 18 ani, dacă părinţii depun 100 de lei pe lună