Antena Meniu Search
x

Programul Prima Casă 2019 a fost lansat cu un buget de 2 miliarde de lei

Programul Prima Casă 2019 a fost lansat cu un buget de 2 miliarde de lei, anunţă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Alin Tarnovschi
de Alin Tarnovschi

la 01.03.2019, 12:53

Programul Prima Casă 2019 a fost lansat cu un buget de 2 miliarde de lei, anunţă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Conform FNGCIMM, lansarea programului guvernamental a fost posibilă după ce Ministerul Finanţelor Publice a dat acordul pentru alocarea unui plafon de 1,987 milioane de lei din plafonul total de 2 miliarde de lei.

Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleaşi condiţii de acordare a garanţiei statului român pentru finanţările aprobate de băncile participante.

Programul se derulează, în acest an, prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

Pe acelaşi subiect

Plafonul total al garanţiilor ce pot fi emise pentru programul Prima Casă 2019, potrivit legislaţie în vigoare, este de două miliarde lei şi a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 93/2019.

Programul Prima Casă 2019 are un buget de 2 miliarde de lei

Programul Prima Casă 2019. Condiţii de eligibilitate

Potrivit regulamentului programului Prima Casă 2019, afişat pe site-ul FNGCIMM, beneficiarii prograumlui pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

- la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietatea exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

- achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;

- are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Pe lângă aceste condiţii de eligibilitate, beneficiarii vor trebui să îndeplinească şi condiţiile specifice prevăzute în cadrul normelor interne de creditare ale finanţatorilor.

De la momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, şi până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri economice » Programul Prima Casă 2019 a fost lansat cu un buget de 2 miliarde de lei