Antena Meniu Search
x

Electrocasnice care consumă cel mai mult curent electric: ce poți face să reduci consumul

În plină criză energetică, singura soluţie pentru a face faţă scumpirilor este într-un final doar consumul responsabil. Specialiştii spun că putem salva cel puţin câteva sute de lei pe an doar dacă am fi atenţi la alegerile pe care le facem zi de zi, în privinţa folosirii electrocasnicelor.

de Redactia Observator

la 21.11.2022, 18:10

Electrocasnice care consumă cel mai mult curent electric: ce poți face să reduci consumul - Shutterstock

Reducerea costurilor la energia electrică poate fi făcută prin mai multe metode. Unul dintre cele mai importante este acela de a folosi electrocasnicele pe care le avem în casă într-un mod inteligent. Multe dintre aparate, de exemplu, pot fi folosite doar în anumite momente ale zilei şi nu trebuie lăsate în priză non-stop, o practică pe care majoritatea românilor o ignoră din comoditate.

Cât consumă electrocasnicele

Potrivit celor mai recente studii, 95% dintre români s-au declarat îngrijoraţi de evoluţia preţurilor la energie. Motiv pentru care... tot mai mulţi încep să ia în considerare şi chiar să renunţe la anumite electrocasnice care pot produce un consum prea mare, pentru a le înlocui cu alte aparate cu ajutorul cărora pot face chiar şi o mică enonomie.

Specialiștii din domeniul energetic au analizat atent diferite produse din categoria de electronice şi electrocasnice și au realizat un top care arată ce aparate consumă cel mai mult curent într-o locuinţă.

Pe acelaşi subiect

Frigiderul

În orice gospodărie, frigiderul funcţionează non-stop şi este cel mai mare consumator dintre electrocasnice, fie că vorbim despre cel în stil american – cu 2 uşi, ori despre cel obişnuit – cu o singură uşă.  Consumul lui e undeva la 0,69 kw pe zi, dar poate să crească în funcţie de capacitatea lui şi poate ajunge la 20 de kilowati pe lună.

Maşina de spălat

Un model de maşină de spălat din clasa D sau E, adică mai eficient energetic, are un consum mediu de 22 de kilowati pentru 30 de spălări. Dacă folosim şi un uscător de rufe, mai adăugăm încă 60 de kilowati.

Televizor

Un televizor din gama smart poate ajunge, la o medie de folosire de 4 ore pe zi, la un consum lunar de aproximativ 11 kilowati. Costurile cresc însă dacă aparatul este lăsat în priză în permanenţă.

Cuptor electric

Cei care folosesc un cuptor electric, mai adaugă la consum încă 20 de kilowati, pentru o medie de 30 de ore de folosire.

Printre electrocasnicele care au cel mai mare consum de energie electrică sunt şi: uscătorul de rufe, maşina de spălat vase şi maşina de uscat rufe.

Electrocasnicele mici

Fierul de călcat consumă în jur de 2 kilowati pe oră, adică o medie de 10 kilowati pe lună, iar aspiratorul mai adaugă la factură încă 10 kilowati. Cine foloseşte şi aerul condiţionat pe post de aerotermă, poate ajunge la un consum mediu de 90 de kilowati pe lună.

Cum poţi monitoriza consumul energiei electrice

Prizele inteligente sunt cel mai accesibil mod prin care putem contoriza şi monitoriza consumul. Datele colectate de acestea sunt transferate către o aplicaţie mobilă prin care puteţi verifica, în timp real, cât consumă fiecare dispozitiv conectat. În cazul unei maşini de spălat, de exemplu, puteţi compara fiecare program, în funcţie de cât consumă, astfel încât să îl alegeţi pe cel mai avantajos. Iar preţul unei astfel de prize inteligente variază între 50 şi 200 de lei.

Friteuzele, cele mai eficiente aparate electrocasnice din punct de vedere energetic

Cei care cumpără air fryere o fac şi pentru a reduce consumul de energie electrică. În comparaţie cu plita sau cuptorul, friteuzele sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. Consumul unei plite electrice pe inducţie variază între 1.300 - 1.800 de waţi. Studiile arată faptul că, într-un an, costurile pe care le avem cu energia electrică în cazul unui airfryer pot fi şi de şase ori mai mici. 

Soluții pentru a economisi bani în cazul electrocasnicelor

Un sfert dintre românii care au centrale au redus deja temperatura din locuinţe sau intenţionează să nu mai facă la fel de multă căldură în casă în lunile reci. O modalitate prin care puteţi economisi la factura lunară este să investiţi într-un termostat inteligent care se vă aducă beneficii pe termen lung.

În cazul aparatelor electrocasnice, specialiştii mai recomandă să alegem întotdeauna aparate din clasa de consum A şi A+, iar modelele să fie noi, în perfectă stare de funcţionare. Este foarte importantă şi verificarea perioadă pentru a vă asigura că aparatul vă va aduce mai multe beneficii pe termen lung, decât dezavantaje, aşa cum ar putea fi în cazul unor aparate mai vechi, cumpărate la un preţ mult mai mic, dar care sepot strica şi vor necesita mai mulţi bani pentru reparaţii. În plus, un aparat fără probleme tehnice va consuma mai puțin decât un model mai vechi, care prezintă anumite probleme tehnice.

O maşină de spălat vase consumă foarte mult, motiv pentru care ar trebui folosită doar atunci când s-a umplut cu veselă. Nu porniţi maşina doar pentru câteva farfurii, pahare şi tacâmuri, pentru că nu veţi face altceva decât să irosiţi. Acelaşi lucru este valabil şi în casul uscătorului de rufe.

Frigiderul trebuie ţinut în priză în permanenţă, dar o soluţie pentru a putea economisi curent este aceea de a introduce alimente cât mai reci, pentru a „nu pune frigiderul la muncă”. Un aliment care este cald va forţa aparatul să consume mai mult pentru a-i scădea temperatura.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Electrocasnice care consumă cel mai mult curent electric: ce poți face să reduci consumul