Antena Meniu Search
x

Banca Națională a României avertizează: economia este în cădere

Economia României este în pericol, susţin oficialii Băncii Naţionale a României! A stat prea mult blocată, iar unele sectoare nu şi-au reluat activitatea nici măcar acum. Vor mai rămâne blocate cel puţin până pe 15 iunie, iar pe perioada de pauză forţată au pierdut foarte mulţi bani, astfel încât nu şi-au mai putut ţine angajaţii. I-au trecut în şomaj tehnic. Pe unii dintre ei îi vor recupera abia anul viitor. Dacă vor reuşi să se redreseze. Ceea ce Banca Centrală susţine că va fi foarte greu.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 04.06.2020, 12:43

Vezi și
  • Economia României, afectată de pandemia de coronavirus
  • Sute de mii de oameni fără loc de muncă

Cristina Dobre, șomeră - Coronavirus m-a cam doborât. Lucram pe o funcţie relativă - lucram relații cu clienții. Mi-au spus la un moment dat că trebuie să fiu suspendată.

Cristina Dobre a rămas fără serviciu la începutul lunii aprilie. Angajatorii i-au spus că ar putea reveni la anul, dar - până atunci - să se descurce singură.

Cristina Dobre, șomeră - Am început să îmi caut un part time, știi foarte bine că nu pot stă 6 luni de zile fără job.

În aceeaşi situaţiei sunt aproape 450 de mii de oameni, pe care angajatorii nu i-au mai putut păstra.

Laurențiu Ilie, antreprenor - Brusc ni s-au închis toate magazinele. Nu aveam încasări, aveam 150 de oameni angajați, furnizori, prestatori de servicii, prima săptămână a fost o criză maximă. Am băgat 100 de oameni în șomaj tehnic.​

Laurenţiu Ilie are 16 magazine cu articole pentru gătit. Toate în mall-uri. A continuat să vândă online, insuficient pentru a plăti chiria spaţiilor în care îşi desfăşoara activitatea.

Laurențiu Ilie, antreprenor - Am fost închiși trei luni de zile aproape, deci am avea de plata 300 de mii de euro, e o suma uriașă, nu avem de unde s-o plătim.

Banca Națională a României, raport îngrijorător

În aceeaşi situaţie se află mii de angajatori. Este o situaţie fără precedent, ca îngrijorează Banca Naţională a României. Iar ultimul raport asupra inflaţiei este plin de necunoscute.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Nu ştim câte companii vor cădea, dacă vor cădea. Nu ştim numărul total al locurilor de muncă pierdute. Nu stim cât vor fi diminuate veniturile - din afaceri, din salarii.

Banca Centrală aşteaptă o scădere semnificativă a economiei.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Cam de sus cădem, pentru că am avut viteză mare de creştere a PIB-ului câţiva ani la rând.

Analiştii economici consideră că situaţia nu este atât de tragică.

Dan Schwartz, analist economic - Cred că n-ar trebui să ne ducem chiar atât de jos cu estimările. Trebuie să apelăm la UE, ajutoarele Uniunii sunt consistente.

Investiţiile publice ar putea fi o soluţie, spun experţii, pentru că salvează afaceri şi duc la scăderea şomajului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri economice » Banca Națională a României avertizează: economia este în cădere