Răspuns ferm al președintelui Serbiei, după ce cancelarul Germaniei i-a cerut să recunoască Kosovo: "Noi nu reacţionăm la astfel de presiuni"
Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a respins vineri după-amiază, în cursul întâlnirii cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cererile acestuia de a recunoaşte independenţa Kosovo şi a aplica sancţiuni Rusiei.
Olaf Scholz, aflat într-un turneu în Balcani, a cerut Serbiei să recunoască independenţa Kosovo. Cancelarul Germaniei a afirmat în Kosovo, înaintea vizitei în Serbia, că nu pot fi admise în Uniunea Europeană state care nu se recunosc reciproc.
Serbia și Kosovo doresc să intre în Uniunea Europeană
Serbia a primit în 2012 statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar Kosovo speră să obţină acest statut anul acesta.
"Este prima dată când aud din partea Uniunii Europene că este necesară o recunoaştere mutuală. Trebuie să înţelegeţi că noi nu reacţionăm la astfel de presiuni, la ameninţări că trebuie să facem ceva", a afirmat Aleksandr Vucici, conform publicaţiei Die Zeit, cu ocazia întâlnirii cu Olaf Scholz.
- Preşedintele Serbiei acuză că "unii din Occident" vor ca încă patru state ale UE, printre care România, să...
- Kosovo a cerut aderarea la NATO, deși România, Spania, Grecia şi Slovacia nu îi recunosc independența
- Rusia critică politica Occidentului în sud-estul Europei: "E criminală". Extinderea NATO în Balcani ar fi scopul...
Kosovo şi-a proclamat în 2008 independenţa de Serbia, dar Administraţia de la Belgrad consideră că este în continuare teritoriu sârb. Cinci state UE - România, Spania, Grecia, Slovacia şi Republica Cipru - nu recunosc independenţa Kosovo.
Olaf Scholz a cerut Serbiei să impună sancțiuni Rusiei. Vucic a respins și această cerere
Potrivit MEDIAFAX, în cursul vizitei la Belgrad, Olaf Scholz a cerut Serbiei şi să se ralieze sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina. "Aşteptările noastre sunt ca sancţiunile să fie aplicate de fiecare stat aflat în procesul de integrare în Uniunea Europeană", a afirmat cancelarul german, potrivit site-ului Tagesschau.de.
Aleksandr Vucici a respins şi această cerere a Germaniei. "Noi avem alte raţiuni, avem obligaţii care decurg din relaţiile de sute de ani cu Rusia", a argumentat preşedintele Serbiei, subliniind că "situaţia este foarte complicată" inclusiv în materie de aprovizionare cu energie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰