Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Răsturnare de situaţie după ce Banca Transilvania a anunţat creşterea comisioanelor la plăţile cash

Banca Transilvania a decis să renunţe la măsura creşterii anumitor comisioane de la 1 ianuarie. Deşi reprezentanţii băncii au transmis că "ajustarea comisioanelor aplicate de BT" nu are nicio legătură cu măsurile fiscale privind limitarea operaţiunilor cu numerar, Banca Transilvania a decis "să amâne, pentru moment, orice creștere a comisioanelor la operațiunile cu numerar". 

de Redactia Observator

la 06.11.2023 , 11:50

Banca Transilvania amână creşterea comisioanelor la plăţile cash. De ce renunţă la noile măsuri Banca Transilvania amână creşterea comisioanelor la plăţile cash. De ce renunţă la noile măsuri - Shutterstock

În contextul în care băncile trebuie să plătească, începând de anul viitor, o taxă de 2% pe cifra de afaceri, potrivit pachetului de măsuri fiscale stabilit de Guvern, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din ţară, îşi anunţase clienţii săptămâna trecută că majorează unele comisioane pentru populație și firme, începând cu data de 1 ianuarie 2024

Modificările ca ar fi trebuit să intre în vigoare erau: retragere de numerar de la ghișeu lei: de la 0,8% la 1%, retragere de numerar de la ghișeu valută: de la 0,8% la 1%, depunere numerar la ghișeu: de la 0,3% la 0,5%, plăți intrabancare cu OP la ghișeu: de la 5 lei la 10 lei, plăți intrabancare urgente cu OP la ghișeu: de la 16 lei la 30 lei Totodată, pentru firme, majorează comisionul de administrare a contului de lei/valută de la 5 lei pe lună la 10 lei pe lună. Comisionul de internet banking crește de la 20 la 25 de lei/lună, dar include și mobile bankingul, care anterior se plătea separat, scria Economedia.

Comunicatul integral al Băncii Transilvania

Articolul continuă după reclamă

"Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că Banca Transilvania a mărit comisioanele la anumite operațiuni cu numerar, menționăm:

  • BT are printre cele mai mici comisioane la procesarea numerarului, atât în cazul persoanelor fizice, cât și pentru companii.
  • BT are cea mai mare rețea de ATM-uri din România (1.850, din care peste 1.000 sunt amplasate în localități mici și medii, inclusiv din zona rurală), peste 500 de unități (care aproape toate) procesează cash și o rețea de acceptare formată din peste 120.000 de terminale POS.
  • BT a crescut numărul de bancomate și a menținut numărul unităților care operează cash, în condițiile în care multe bănci au decis să limiteze aceste operațiuni, ajungând astfel să proceseze peste 100 de miliarde de lei anual.
  • Între ajustarea comisioanelor aplicate de BT și măsurile fiscale anunțate recent (privind limitarea operațiunilor cu numerar) – nu există nicio legătură. Măsurile BT au fost discutate și analizate intern cu mult timp în urmă, în condițiile în care timp de trei ani nu au existat majorări, iar costurile de procesare pentru numerar și mentenanța aparatelor folosite au crescut constant
  • Cu toate că tendința în piața bancară și în lumea civilizată, în general, este de a limita operațiunile cu numerar, BT va continua să susțină un ecosistem puternic de gestionare al banilor românilor, menținând în siguranță tranzacțiile în numerar. Astfel, BT va continua investițiile susținute în capacitățile de procesare a numerarului.

Totuși, BT a decis să amâne, pentru moment, orice creștere a comisioanelor la operațiunile cu numerar", a transmis Banca Transilvania într-un comunicat. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Răsturnare de situaţie după ce Banca Transilvania a anunţat creşterea comisioanelor la plăţile cash